Едновременно с ескалацията на демонстрациите в Хонконг ескалира и недоволството на Китай, пише Саймън Тисдал в британския вестник "Гардиън".
Протестното движение поражда риск от подкопаване на контрола на Китай върху бившата британска колония и на контрола на президента Си Цзинпин върху Китай, отбелязва Тисдал.
Още колко време ще мине, докато непоколебимият китайски лидер, свикнал да постига това, което иска, и който не се колебае да използва сила, изгуби търпение? Още колко време ще могат да бъдат сдържани разгневените генерали на китайската армия, пита британският журналист. 

Тези въпроси са изключително важни, защото борбата за бъдещето на Хонконг има сериозни международни последици - символични, политически и практически. Отнемането на свободите на Хонконг би било безрадостен триумф на засилващите се сили на световния авторитаризъм. Икономическото въздействие върху и без това неустойчивите глобални пазари и търговия, в които Хонконг има централна роля, може да е доста негативно. Ще бъдат повдигнати и фундаменталните въпроси за могъществото на Си Цзинпин и за посоката на развитие на Китай, прогнозира Тисдал. 
Изглежда ясно, че Си няма да прибегне до сила, освен ако не остане с впечатлението, че няма избор. Той знае, че подобни действия окончателно ще опровергаят твърденията на Китайската комунистическа партия за "мирния възход" на Китай. Си знае, че ще се стигне до изключително неблагоприятни последици в чужбина, като критиките ще бъдат далеч по-сериозни от тези срещу политиката на Пекин по отношение на уйгурите в района Синцзян, пише британският журналист, съобщава БТА.