Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) остави в сила определението на първата инстанция и потвърди задържането под стража на бизнесмена Ветко (по паспорт Вълчо) Арабаджиев.

Защитата в лицето на Илиян Василев протестира, че обвиненията вече били коренно променени от първоначалните, заради които Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха екстрадирани от Испания в началото на май т.г.

След заседанието на втората инстанция днес от прокуратурата потвърдиха, че има изменение на обвинението, но то не е по фактологията, а касае нов участник в организираната престъпна група (ОПГ), в която е и Ветко Арабаджиев. Това е Георги Семерджиев - или Жоро Шопа, човекът, в чиято къща бяха открити Арабаджиеви край Барселона. Обвинение му е повдигнато задочно, тъй като го няма.

"Това е така, защото прокуратурата е намерила достатъчно доказателства за това - разпити на свидетели и доказателства, събрани по Закона за СРС - каза прокурор Кирил Пейчинов пред журналисти. - По отношение на данъчните престъпления и на изпирането на пари (другите две квалификации срещу Ветко, б.р.) прокуратурата не е изменила обвиненията. Ако се намерят достатъчно доказателства, ще бъдат повдигнати по-тежки обвинения", каза прокурор Кирил Пейчинов.

Георги Семерджиев - Жоро Шопа

Досега членове на твърдяната от прокуратурата ОПГ бяха само съпругата на Ветко - Маринела, служители на Арабаджиеви, както и лица от Видин, занимавали се с ДДС. Синът му - Вълчо-младши, също бе задържан, но за пране на пари, тъй като стопанисвал сейф, в който имало няколко милиона. Официално той не е обвинен като член на ОПГ.

Арабаджиев е в ареста неизменно от екстрадицията му в първите дни на май, а историята на практика се точи от август 2018, г., когато прокуратурата влезе в офиси на свързани с него дружества. 

Прокурорът днес заяви, че Семерджиев е локализиран на територията на Кралство Испания, но сега за него е издадена нова европейска заповед за арест - вече от Специализираната прокуратура. Преди това Районната прокуратура опита да го "върне" от Испания с обвинение по сравнително лекия член за укривателството на сем. Арабаджиеви, но това й бе отказано.

"Делото още не е в съда, защото е от фактическа и правна сложност. По делото се работи ритмично и няма забавяне", обяви обаче прокурорът на въпрос защо сагата продължава вече година без внесен обвинителен акт.