Синдикалната федерация на служителите в МВР заплаши със стачни действия, заради опитите на служебния кабинет да ограничи социалните им права, предаде БГНЕС.

Поводът са обявените мерки за увеличаване на възрастта за пенсиониране на заетите в сектор "Сигурност" - полицаи, военни, служители на ДАНС и др. Промените се подкрепят от премиера Георги Близнашки и социалния министър Йордан Христосков.

За нарушаването на социалния мир от Синдикалната федерация щели да държат отговорни президента Росен Плевнелиев и назначеното от него служебно правителство.

"Всякакви обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли не само без участието на професионалните организации на служителите в сектора "Сигурност", но и без те да бъдат информирани. Заради това безцеремонно погазване на основни принципи на социалния диалог, както и за демонстрирана от него по време на заседание на Министерския съвет очевидна некомпетентност в тази област, УС на СФСМВР настоява за незабавната оставка на министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков", се казва в декларацията на синдиката на МВР.

СФСМВР щял да се противопостави категорично на всякакви опити да бъдат ограничени социалните права на нейни членове с всички позволени от закона средства - ако се наложи, в най-крайните и безкомпромисните им форми. При липса на бърза и адекватна реакция от страна на управляващите УС на СФСМВР щял да счита федерацията в състояние на протестна готовност и ще започне процедура по допитване до синдикалните дружества за начало и форма на ефективни протестни действия.

                       Йордан Христосков

"Никого не мразя, на никого няма нужда да се извинявам", коментира социалният министър Йордан Христосков.

Той обясни, че когато е казал, че се прахосват средства, е имал предвид, че "пенсионираме млади хора, които получават и пенсия и заплата, но прахосването се изразява в това, че ние инвестираме страшно много пари в обучението на тези хора, че характера на техния труд вече се е променил и че ние имаме полза те да останат по-дълго на работа".

"Предложението е на група експерти в отговор на препоръките на ЕК, че ние трябва да повишим ефективната възраст за пенсиониране и че отстъпва от това да има такава възраст при военните е крачка назад. Предложението е да се въведе навсякъде възраст за пенсиониране, включително и в специалните ведомства, включително и за балерините, защото сега и за тях няма възраст за пенсиониране", обясни министърът.