Серия от изследвания на екип от Щатския университет на Пенсилвания сочат, че много мъже активно избягват грижата за околната среда, тъй като се притесняват да не бъдат помислени за гейове.

Професорката по психология Джанет Суим, водещ изследването, обяснява, че например торбите за многократна употреба се считат за "женствени".

"Хората могат да избягват определено поведение, защото се опитват да регулират как ги виждат останалите от полова гледна точка. Или могат да избягват подобно поведение, ако то не се връзва с това, което смятат за нормално за своя пол", разказва тя.

Изследването, публикувано в журнала "Sex Roles", е включвало 3 различни проучвания сред общо 960 души, проведени чрез серия от анкети, в които участващите оценяват дали определено поведение се счита за "мъжествено" или "женствено".

Мъжете, които активно взимали мерки за грижа за околната среда, били оценявани като по-"женствени" и като по-вероятно хомосексуални. 

А за много от мъжете да ги считат за хетеросексуални е изключително важно, и ако те считат, че дадено поведение ги прави да изглеждат по-гей, ще го избягват.

Върху жените няма подобен натиск - дори и тези, които са описани да извършват по-"мъжки" дейности не са били автоматично отчитани като хомосексуални. 

Изследването е проведено сред предимно млади хора (средна възраст 20-21), с умерени политически възгледи (с малък превес на либералите), около 70% от тях - бели мъже и жени.