Повече от половината руснаци се страхуват от ядрена война със САЩ. Това разкриват резултатите от проучване, публикувано на уебсайта на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), предава "Нюз.ру". Според доклада 33 процента от анкетираните изпитват "безпокойство", 14 на сто "силна тревога", а 5 процента - постоянен страх.

Петдесет и два процента от анкетираните в различна степен се страхуват от ядрена война, като най-високите показатели са сред жените и хората над 60-годишна възраст - 68 процента.

Цели 46 на сто обаче не се притесняват от ядрен конфликт с Вашингтон. Това предимно са мъже (64 процента), като с нарастването на възрастта страхът се покачва - между 18 и 24-годишна възраст (59 процента), 25 и 34-годишна възраст (58 процента) и 35 и 44-годишна възраст (52 процента).

Случаите на детониране на атомни бомби се знаят от 72 на сто от руските граждани. Почти 80% от анкетираните са уверени, че в случай на подобен конфликт няма да оцелеят, въпреки бомбоубежищата. За наличието им знаят едва 15 процента от руснаците, а над 70 нямат представа къде може да ги намерят.

Анкетираните посочват САЩ като най-вероятната държава да извърши нападение над Русия (60 процента), след нея - Китай (13 процента), а на трето място - Великобритания (6 процента). Според 11 процента няма страна или организация, която да представлява заплаха.