Глоби до 1 500 евро и отнемане на шофьорските права за един месец са заплашени шофьори, които пушат, докато управляват превозно средство. Това са част от новите правила, които въвежда гръцкото Министерство на здравеопазването. Глобата скача до 3 хил. евро, ако в превозното средство има и дете под 12-годишна възраст. Ограничения за пушене се въвеждат и в хотели, кафенета и таверни.

Здравното министерство разпрати специални инструкции на местните власти да започнат стриктно прилагане на съществуващото законодателство срещу дима на обществени места, съобщи Нова телевизия.

И забраните, и глобите са факт отдавна, но досега властите са си затваряли очите. Още преди да спечели вота обаче настоящият премиер се закани да промени това.

„Ако гласоподавателите ни се доверят, след изборите пушенето на обществени места ще остане в историята. И ще започнем от парламента. Омръзна ми да срещам колеги, журналисти, които нарушават забраните и си пушат напук на закона”, каза гръцкият премиер Кирякос Мицотакис.

Последните проучвания сочат, че 27% от гърците са пушачи. Повечето не са оптимисти за ефекта от строгите правила.

Според местни жители жестоките глоби ще навредят на туризма.