От опити за сплашване, дискредитиране и блокиране на работата й като омбудсман се оплака общественият защитник Мая Манолова.

"Опитът да ме накарат да не участвам (в надпреварата за кмет на София) не е за подценяване", посочи Манолова, която гостува в сутрешния блок на БНТ.

И допълни, че явно "някой много се притеснява" да не се кандидатира за поста.

И днес тя не даде еднозначен отговор дали ще се кандидатира за градоначалник на столицата за местния вот през този октомври. За разлика от всеки друг път, когато бе питана за това обаче, не отби въпроса, а нападна властта. С което водещият допусна, че тя все пак има намерение да се бори за поста на Йорданка Фандъкова.

"Има опити да се блокира дейността ми като омбудсман. Включена е пропагандната машина на властта срещу това, което правя. Това показва страх, показва паника. Някой много се притеснява от това дали няма да се кандидатирам за София.

Разпространяват се фейк новини по мой адрес. Това няма да ме сплаши.

Моето решение ще бъде продиктувано единствено и само в интерес на гражданите. Всеки ден се срещам с тях и чувам какво говорят. След като в една държава омбудсманът е атакуван, има опити да бъде сплашен, дискредитиран, какво остава за останалите граждани. Опитът да ме накарат да не участвам не е за подценяване. Доказала съм, че съм смел човек и решенията ги вземам аз", заяви Манолова.

Не посочи какви "пропагандни" и дискредитиращи материали срещу нея циркулират в общественото пространство.

Отказа да коментира заявената от шоумена Слави Трифонов бъдеща партия в контекста на това, че името й се спряга и за кандидат на Трифонов. Спряга се и за кандидат на БСП. Различни представители на партията неколкократно заявиха, че Манолова, която е и бивш депутат от левицата, е най-подходящият кандидат за София.

Към момента и ГЕРБ не е обявила обсъждани имена, но все пак се смята, че Фандъкова ще бъде номинирана за нов мандат. "Демократична България" пък си е дала срок до 15 август, за да обяви своята номинация. Към момента се спряга бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов като евентуален кандидат, още повече че самият Лалов изрази готовност да участва в битката за поста. Засега от ДБ обаче отричат той да е кандидатът им.