Задълженията на медицинските заведения, които не работят по договор със здравната каса, са да имат разрешение за извършване на лечебна дейност и ценоразпис, обявен на видно място. Това съобщи за БНТ проф. Владимир Пилософ от медицинския надзор.

Надзорът започна проверки по Черноморието след сигналите за високите цени на обслужване по морето.

Проф. Пилософ обясни, че медицинските заведения, работещи с касата, трябва да предлагат услугите си по цените на клиничните пътеки, а тези, които нямат договор с нея, нямат такова задължение. Те трябвало само да представят на видимо място ценоразписа си, така че пациентите да могат да го видят и да преценят дали да ползват услугите на такива лечебни заведения.

Върховната административна прокуратура разпореди вчера на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" да се намеси, след като стана ясно, че цената на един преглед може да достигне над 500 лв.

Както и Клуб Z писа, млад мъж плати 530 лв. за прочистване на едно ухо в Златни пясъци. Фактурата от скъпата услуга, извършена на 27 юли, обикаля социалните мрежи и предизвиква вълна от възмущение. Особено на фона на новините от това лято за отлив на туристи и шезлонги и чадъри по 70 лева.

Според медийни публикации 50 евро вземат лекари за написване на една рецепта на морето. 40 лв. е прегледът за българи, за 10 лв. мерят кръвното.

Проверките ще продължават до края на седмицата.