Русия и Иран предвиждат да проведат съвместни военноморски учения около Ормузкия проток, което повишава рисковете от опасна конфронтация със западните сили в Залива, пише британският в. "Таймс".

Двете страни възнамеряват да проведат ученията до края на годината, въпреки че Великобритания и САЩ засилват своето военно присъствие в Залива с нова съвместна мисия за защита на търговското корабоплаване.

Съобщението за планираните руско-ирански маневри е важен момент в подобряването на отношенията между Москва и Техеран. Русия и Иран са бивши съперници, намерили допирни точки в гражданската война в Сирия, където подкрепят правителството на президента Башар Асад.

Военните учения ще дадат възможност на Москва да разгърне своята сила на ново поле в Близкия изток. Русия и Иран вече провеждат съвместни маневри в Каспийско море, но сега те за първи път ще проведат учения около Ормузкия проток, отбелязва изданието.

Напрежението в Ормузкия проток се повиши, след като САЩ се оттеглиха от споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. и отново наложиха санкции на Техеран.

Иран е обвиняван за поредица от нападения срещу танкери в Залива, а миналия месец задържа плаващ под британски флаг танкер в отговор на задържането на ирански танкер от Великобритания край Гибралтар.

Продължаващата заплаха за корабоплаването накара Великобритания да изпрати два военни кораба в Залива, където те да се присъединят към съдове на американския военноморски флот. Израел заяви, че ще се включи в мисията в Залива, оказвайки подкрепа в разузнаването и други области, посочва "Таймс", цитиран от БТА.