Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и партията му са осъдени да платят солидарно 15 000 лева на тв продуцента Магърдич Халваджиян за обидни и клеветнически твърдения. Това съобщава правният сайт "Лекс", като цитира решение отпреди няколко дни на Софийския апелативен съд. САС всъщност изцяло потвърждава решението на градския съд от началото на миналата година.

Халваджиян заведе делото за непозволено увреждане срещу Сидеров и „Атака“ преди 4 години, след като в две издания на предаването „Неделник с Волен Сидеров“ по телевизия „Алфа“, партийният лидер го опозорил.

В тях Сидеров казал за Халваджиян, че е контрабандист, че ограбвал българите, че манипулира и мами зрителите, че е парвеню, лъжец, а предаванията му са турлюгювечи, както и че получава пари за мръсни поръчки – за окарикатуряване на личности.

В хода на делото от партийната телевизия „Алфа“ са отказали да представят в съда записи от двете предавания, като обяснили, че има техническа повреда в архива им за април 2015 г., когато са излъчени. Записи от предаването обаче е представил Халваджиян и назначената експертиза е показала, че няма манипулации и цитираните изказвания съвпадат с тези от записите.

Заради непредадените записи двете инстанции са приели, че Сидеров и „Атака“ са създали пречка за събирането на доказателства. Съгласно чл. 161 от ГПК, в такива случаи съдът може да приеме за доказани фактите, за които някоя от страните пречи да се съберат данни.

Съдилищата са отхвърли възраженията на Сидеров и „Атака“ в тази насока, тъй като те така и не са представили доказателства за технически проблеми с архива на телевизията.

"От събраните по делото доказателства може да бъде направен категоричен извод, че процесните изявления на ответника Волен Сидеров, излъчени по телевизия „Алфа“, представляват публично изразяване на обидни и опозоряващи твърдения, годни да накърнят доброто име и репутация и приписващи закононарушения“, се казва в решението на САС, цитирано от "Лекс".

В него апелативните съдии пишат още, че изявленията засягат честта и достойнството на Халваджиян, като злепоставят и разрушават неговата обществена репутация и добро име.

"Употребените думи и изрази са унизителни за честта и достойнството на ищеца, като същите са засегнали широк и неограничен кръг зрители, доколкото изявленията са направени в телевизионни предавания, след което са направени трайно и продължително достъпни за неограничена аудитория и чрез интернет страницата на телевизия „Алфа“, посочват още апелативните съдии.

Първоначално Халваджиян е завел иск срещу Сидеров и „Атака“ за 50 000 лева, а пред втората инстанция е искал 30 000 лева. САС обаче е приел за справедлив размера на обезщетението, който градският съд е определил – 15 000 лева.

По този повод и двете инстанции отбелязват обаче, че Халваджиян веднъж вече е осъдил Сидеров да му плати 17 000 лева за клевета, пак изречена в телевизионен ефир.

„…следва да се отчете, че процесните две предавания са реакция на предходното осъждане на ответника за други негови изказвания по повод на ищеца, което сочи на отказ на ответника да се съобрази с нормите на поведение, установени в държавата и чието нарушаване вече е установено по съдебен ред по предходното дело между страните“, пише в първоинстанционното решение на съдия Десислава Зисова. Апелативният съд пък допълва, че „ ответникът не е преустановил своите обидни изявления, напротив същите ескалират в процесните предавания“.

Става въпрос за дело, което приключи на последна инстанция през 2017 г. Тогава конкретните думи на Сидеров, за които бе осъден, бяха:

"Продуценти... Халваджиян, Бозаджиян... Всички тези играчи, лапачи - защото друго не ги интересува освен парите, те сега плачат като вдовица за вибратор. Плачат, защото са им отнели кокалчето. Искат да се върне Бойко, който им даваше в устичката парички и те му ръкопляскаха. Те бяха безкритични към него.”

Част от съдебната биография на лидера на "Атака" е и фактът, че през 2016 г. изведнъж - напълно независимо изразявайки волята на различни свои служители, прокуратурата се съгласи на 5 споразумения с него.

Решението на САС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.