Един въпрос звучи все по-силно в Брюксел и Лондон: може ли да бъде спрян Борис Джонсън?

Британският министър-председател казва, че Великобритания ще напусне Европейския съюз след по-малко от 90 дни - или със сделка за развод, или без - което изглежда все по-вероятно. Подкрепящи ЕС британски депутати се подготвят за отчаян опит да предотвратят "Брекзит без сделка" в момент, когато Великобритания и общността взаимно се обвиняват в проваляне на споразумение. Не е ясно обаче дали парламентът може да спре министър-председателя, който настоява, че Великобритания ще напусне на 31 октомври, "каквото и да стане".., пише Джил Лолес в материал за АП.

"На теория може", заяви пред Би Би Си британският конституционен експерт Върнън Богданор. "На практика е много, много трудно."

По закон Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври, когато изтича официалният период за излизане, определен от договора на ЕС. Първоначалният краен срок - 29 март, беше удължен два пъти, след като британските политици влязоха в пререкания заради условията на напускането и многократно отхвърлиха сделката за развод с общността, договорена от тогавашната министър-председателка Тереза Мей.

Джонсън казва, че "ще напрегне всеки мускул", за да постигне нова и подобрена сделка. Той обаче не води преговори с лидерите от ЕС и отправя искания, които общността почти със сигурност би отхвърлила. Великобритания настоява, че ЕС трябва отново да отвори споразумението за напускане и да премахне клауза за ирландската граница, срещу която се противопоставят подкрепящите "Брекзит" британски депутати. ЕС казва, че няма да предоговаря сделката. Двете страни взаимно се обвиняват в проваляне на преговорите. Британският министър Майкъл Гоув, отговарящ за приготовленията за напускане без сделка, каза вчера, че е "дълбоко натъжен", че ЕС "отказва да преговаря с Великобритания". Говорителката на Европейската комисия Аника Брайтхарт обаче каза, че вратата на общността е отворена, "стига Великобритания да желае да преговаря и да разясни своята позиция по-подробно".

В момент на нарастващо напрежение Джонсън нарежда на британските служители "да пришпорят" приготовленията за напускане без сделка, заделяйки над 2 милиарда британски лири (2,4 милиарда долара) за наемане на гранични служители, осигуряване на лекарства и подготовка за опашки от камиони около основното пристанище на Ламанша - Дувър.

Много икономисти казват, че "Брекзит без сделка" ще доведе до рецесия и ще причини икономически хаос, при което има вероятност от недостиг на прясна храна и други стоки, след като митническите проверки създадат затруднения на пристанищата във Великобритания.

Подкрепящите ЕС депутати обещават да се захванат за битка, щом парламентът се върне от лятната ваканция на 3 септември. Те имат две възможни стратегии: приемане на закон, който изключва "Брекзит без сделка", или сваляне на правителството и заменянето му с ново, което да изостави безкомпромисния подход на Джонсън. 

"Шансовете за избори се увеличават, след като редовите депутати обмислят начини, по които да могат да осуетят плановете на Джонсън", каза управляващият директор за Европа в консултантската фирма за изследване на политическия риск "Юрейша груп" Муджтаба Рахман. "Движим се към положение, при което е малко вероятно да бъде постигнат особен напредък през август. Септември и октомври ще бъдат трескави. А това е меко казано."

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин каза в понеделник, че ще свика вот на недоверие към правителството, щом парламентът се върне, за да "гарантира, че няма да бъде позволено на това правителство да изведе страната от съюза (ЕС) без сделка".

Евентуален вот на недоверие има добри шансове за успех, тъй като консерваторите на Джонсън разполагат с работно мнозинство от едва един глас, а някои консервативни депутати са твърдо против "Брекзит без сделка". Ако правителството загуби, то ще има 14 дни, за да отмени резултата, като спечели ново гласуване. Ако не успее, ще има избори.

Законът за произвеждане на парламентарните избори на постоянно установена дата, въведен през 2011 г., обаче оставя въпроси за това какво се случва през решаващите 14 дни. Опозицията казва, че Джонсън ще трябва да подаде оставка и и да се види дали някой друг може да състави правителство. Противниците на "Брекзит" смятат, че могат да сформират правителство на националното единство, чиято единствена цел да бъде да поиска от ЕС отлагане на "Брекзит", докато бъдат произведени избори или нов референдум, или и двете.

Съюзниците на Джонсън обаче казват, че той може да остане на поста през двете седмици, печелейки време, а после да свика избори за след 31 октомври. Великобритания автоматично би напуснала ЕС на Хелоуин, по време на кампанията.

Това би било спорно, макар че не е ясно дали би било незаконно.

Консервативният депутат Доминик Грийв каза вчера, че представата, "че ако загубиш вот на недоверие, просто ще стоиш безучастно и ще се барикадираш на Даунинг стрийт, е "направо смайваща, глупава, инфантилна и няма да проработи".

Другият начин, по който парламентът може да спре напускане без сделка, е като приеме закон, който или да отмени "Брекзит", или да нареди на правителството да поиска от ЕС нова отсрочка. Подкрепящи ЕС депутати от няколко партии водят неофициални преговори за своята стратегия да осъществят това през есента.

Правителството обаче контролира графика на парламента и ще се опита да ограничи възможностите на опозиционните депутати да направят законодателни предложения или промени. Джонсън също така отказва да изключи възможността временно да преустанови работата на парламента, ако законодателното събрание се опита да спре "Брекзит", макар че премиерът вероятно би се сблъскал с правно предизвикателство, ако направи това.

Старши изследователката по "Брекзит" в Института за управление Мади Тимонт Джак каза, че Великобритания върви към "война на изтощение между правителството и парламента" с непредвидими последици.

"Не знаем докъде е готов Борис Джонсън да оспорва установените конституционни практики, които обикновено очакваме да виждаме", каза тя. "Това е просто една огромна, огромна неизвестна."

Текстът е на АП. Преводът е на БТА.