Част от жителите на столичния район "Младост" удържаха малка победа срещу инвеститорите. След дълги протести срещу застрояването на градинки в междублоковите пространства, от Столична община са успели уредят "заменки" със собствениците на спорните терени. Продължават обаче преговорите и по други казуси.

Това става ясно от изявление на кмета Йорданка Фандъкова, публикувано чрез профила й във фейсбук.

"Три от най-проблемните терени в район "Младост", които бяха предвидени за застрояване, ще останат зелени площи.

Това са имотите до бл. 61 и 68 в озеленяването към бул. "Андрей Ляпчев"; пред бл. 320 на ул. "Атанас Москов" и ул. "Свето Преображение" и до бл. 401 и бл. 409 на ул. "Филип Аврамов". Те ще бъдат разменени със свободни общински терени. Днес собствениците на тези три имота дадоха своето съгласие след изключително тежки и дължи преговори.

Продължават разговорите за разрешаване на още два казуса - до бл. 19 и бл. 70 в "Младост 1".", обяви Фандъкова.

От думите й става ясно още, че в замяна на тези имоти общината ще дари на инвеститорите такива, предвидени за строителство. Те пак са в района, но са отдалечени от жилищни блокове: до магазин "Принцес" на бул. "Ал. Малинов".

За да е факт взаимното даряване обаче то трябва да бъде одобрено от Столичния общински съвет (СОС), който се разпусна в лятна ваканция. Очаква се обаче свикване на извънредно заседание именно за казуса "Младост". По думите на Фандъкова "поне засега, има съгласие от всички политически сили".

"Благодаря на всички, които работиха конструктивно, за да намерим работещи решения, с които да защитим обществения интерес в баланс с правата на собствениците на имоти. Това не са лесни решения, не са нито толкова бързи, колкото искаме, нито стават само с общи приказки. 

По моя заповед от няколко месеца работна група начело с главния архитект на София арх. Здравков и представители на всички политически сили разгледаха повече от 30 имота в „Младост“, предвидени за строителство. Изработихме критерии за оценка на всеки терен – реализирано озеленяване, изградена алейна мрежа, противоречие на подробния план с общия устройствен план на СО, етап на инвестиционното проектиране и др.", обявява още столичният кмет. Всъщност, преговорите започнаха при подсъдимата днес бивша районна кметица Десислава Иванчева, която зае поста след като застана на страната на жителите на "Младост", нежелаещи повече строителство в и без това застроения район.

В "Младост-4" бе предвидено строителството на 5-етажен жилищен блок върху детските и зелени площадки. Теренът бе около декар и половина. Проблемите с него започват още в началото на века, когато общинската фирма "Софийски имоти" го продава на частник. Главният архитект тогава - Петър Диков процедира документацията, която в годините по-късно вече включва и строителното разрешително.

На терена в "Младост-3" пък се предвиждаше изграждането на 7-етажна сграда, пак на мястото на детска площадка. Въпросният проект за 7-етажна сграда има много пороци, които са в ущърб на обществения интерес, твърдят жителите на бл. 320. И в действителност, малко преди ареста на иванчева от екипа й обявиха, че внасят сигнал за документна измама. А инвеститорът е... свидетел по делото срещу бившата кметица.