Австрия спира трансплантациите на чужденци.

Това потвърди за бТВ изпълнителният директор на ИА " Медицински надзор" Росен Иванов, която пое функциите на агенцията по трансплантации..Така младата жена, която беше оперирана на 30 юли в клиника във Виена и получи нов бял дроб, за неизвестен период от време ще остане първият и последен български пациент, на който му е била извършена животоспасяващата интервенция.

Клиниката във Виена, която до момента беше единственото място, с което имаше споразумение да се правят трансплантации на българи, е съобщила, че няма  да има капацитет да поема пациенти от чужбина.

Операцията на 28-годишната Илияна Христова беше първа след 2-годишно прекъсване.  За останалите 18 души в листата на чакащи бял дроб обаче засега перспективи няма. Илияна беше включена в листата на чакащите на Евротрансплант през юни.

В момента тя се възстановява добре, изведена е от реанимация, диша и се храни сама, но трябва да остане още три месеца в клиниката.

Клиниката във Виена, която до момента беше единственото място, с което имаше споразумение да се правят трансплантации на българи, е съобщила преди около месец, че няма капацитет да поема каквито и да било пациенти от чужбина. 

Нуждаещите се и близките им многократно протестираха с искания здравните власти у нас да намерят алтернатива, като някои от чакащите междувременно починаха.

Иванов посочи, че България води преговори преговори с Германия и клиники в други европейски държави, но до този момент конкретен резултат няма. Това поставя под ново изпитание българите, чакащи за белодробна трансплантация. Такава операция към момента не се извършва в България и единствената надежда остава чужбина. Обучението зад граница на български лекари и сестри продължава.

През януари българските власти подписаха с клиниката във Виена споразумение за обучение на специалисти и обмяна на опит, за да могат да се извършат тези операции и в България. 

Най-реалистичните прогнози са да има достатъчно обучени специалисти за такава трансплантация едва към 2021 г.

След подписването на споразумението лично здравният министър Кирил Ананиев обяви, че този договор дава нов шанс за българските пациенти, чакащи бял дроб. Допреди споразумението от януари клиниката във Виена беше преустановила трансплантации на българи, а нито едно друго лечебно заведение извън България не се беше съгласило да поеме тези операции.

След това беше обявено от българските власти, че петима българи, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще заминат тази година за Виена, за да бъдат оценени в Клиниката по белодробна хирургия на Университетската болница в Австрия дали са годни за операция. Тези, които са подходящи за трансплантация, ще бъдат включени като чакащи и ще могат да бъдат оперирани при наличието на орган. 

За времето от около две години, откакто заради редица проблеми спряха белодробните трансплантации на българи в клиниката във Виена, починаха четирима души, включени в листата на чакащи трансплантации за бял дроб.