Жените в Барселона могат да се къпят без горнища в общинските басейни. Това напомни на всички басейни в испанския град местната община, съобщи СиЕнЕн.

В повечето общински басейни това отдавна е практика, но видно на някои места ръководството е решило да забрани на жените да са с голи гърди.

Това е предизвикало активистите от Mugrons Lliures, местна гражданска организация, да се оплачат в общината за дискриминация.

От общината са направили проверка и в резултат на нея са изпратили до управата на всеки общински басейн напомняне, че трябва да гарантират равенството и да не спират жените, които искат да си свалят горнището.

Говорителка на общинския съвет обяснява пред СиЕнЕн, че няма правило, което определя какво хората могат или не могат да облекат в общинските басейни - но дискриминацията на база на пола е забранена. А щом мъжете могат да ходят с открити гърди, значи и жените имат това право.

Барселона е популярна туристическа дестинация през цялата година, но 5-километровият плаж е особено привлекателен през лятото. Често обаче е препълнен и местните ползват общинските басейни. На плажа, както на повечето европейски крайбрежия, свалянето на горнището е напълно нормално. В града има и два нудистки плажа.

Снимка: Hotels For 18 Year Olds