Държавното радио "Ол Индия" съобщи, че службите за сигурност са задържали над 500 души в района, за да предотвратят избухване на насилие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА

Споменава се и за погранични престрелки между индийски и пакистански войници в района на Раджури в индийския щат Джаму и Кашмир.

В индийския Върховен съд бе внесен иск срещу прекъсването на комуникациите и затягането на мерките за сигурност в индийската част на Кашмир, където хората не излизат от домовете си четвърти пореден ден.

Тази седмица индийското правителство отмени специалния конституционен статут на щата Джаму и Кашмир. Индия и Пакистан имат претенции над цялата територия на разделения Кашмир, който е обитаван предимно от мюсюлмани. В индийската част на Кашмир от 1989 г. се води бунт, в който са убити над 70 000 души. Джаму и Кашмир е единственият индийски щат с мюсюлманско мнозинство.

Индийският съветник за националната сигурност Аджит Довал посети Кашмир вчера, за да направи оценка на поддържането на реда и законността.

Активистът Али Мохамед каза за телевизия "Ню Делхи", че организира превоз с линейки на бедни хора до болници в главния град на щата - Шринагар, тъй като местните жители не могат да ползват телефоните си дори за медицинска помощ.

Пакистан обяви, че ще поиска от ООН да окаже натиск на Индия да отмени решението си за премахването на специалния статут на Джаму и Кашмир. Правителството в Исламабад добави, че ще даде дипломатическа, политическа и морална подкрепа на живеещите в Кашмир и "правото им на самоопределение".