Техногигантът Samsung и американският производител на чипове AMD обявиха споразумение за интегриране на "персонализирана AMD Radeon графика" в бъдещи едночипови системи за смартфони, съобщиха корейците.

Какво точно ще означава това за потребителите - от Samsung не изясняват. Но се предполага, че това означава графична карта от един от най-добрите производители на такива за компютри в смартфон в близкото бъдеще.

"С това партньорство ще бъдем в състояние да се възползваме от GPU (графичен чип) конкурентоспособността на AMD, за да подобрим ефективността не само на нашите мобилни SOC, но също така и в други приложения”, коментират от южнокорейската фирма.  "Очакваме GPU технологията да се възприеме от продукти, които ще излязат след две години”

Това означава, че Samsung смятат да интегрират за пръв път подобен графичен чип във флагмана си през 2021 г. Ако номерацията се запази както е досега, това вероятно ще бъде Galaxy S12. 

Серията графични карти Radeon е два пъти по-стара от серията Galaxy - тя е създадена през 2000 г. от ATI Technologies, а през 2006 г. - закупена от AMD. През годините тя стана една от най-популярните марки сред компютрите, особено при най-мощните видеокарти, нужни за последното поколение компютърни игри. През годините конкуренцията в лицето на NVIDIA зае по-голяма част от пазара, но върховите модели Radeon все още са популярни сред сериозните ентусиасти.

В момента флагманите на Samsung ползват графични чипове на ARM Mali и Adreno, в зависимост от региона. Те първи се наложиха с решения в мобилния пазар. Игрите обаче стават все по-популярни на смартфони, а хардуерът - все по-мощен, така че е логично и големите производители на геймърски хардуер да започнат да правят чипове за мобилни устройства.