Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е пазена и удобна агенция, вероятно защото носи приходи за определени хора.

Това каза пред БНР журналистът Генка Шикерова, която пусна в YouTube разследване за това как и с кого БАБХ сключва договори за т.нар. "мобилни инсинератори" за унищожаване на животински отпадъци, които са неизползваеми в момент, в който страната ни се бори с епидемията от африканска чума по свинете. Според разследването, което не бе излъчано в Нова тв, в която Шикерова бе доскорошен разследващ журналист, БАБХ е сключила с договори за 30 милиона лева с две фирми, като междувременно от "пазара" са били отстранени екарисажите в Шумен и Варна, които имат по-голям капацитет от мобилните станции за изгаряне. 

"Най-озадачаващото е липсата на информация. Изчисленията, направени в разследването, са на база платени суми и договорената цена за обезвреждане на отпадък, защото от БАБХ смятат, че информацията, свързана с това какви пари ние, данъкоплатците, плащаме за обезвреждането на трупове, как се контролира този процес, изобщо какво работят в БАБХ, харчейки нашите пари от данъците, те смятат, че това не е информация от обществен интерес. Тази политика на БАБХ получава подкрепа от високо ниво, защото продължаваме да не я получаваме тази информация", посочи Шикерова.

Според журналиста основният проблем е в липсата на информация и в категоричния отказ от страна на институциите да осветляват действията си, както и да дават информация за това как харчат парите.

Както стана ясно, днес прокуратурата обяви, че се самосезира по материала. На въпрос "Защо сега прокуратурата се събуди за проблема?", журналистката отвърна:

"Тези "моменти" винаги са будили у мен изумление и не мога да си ги обясня. Защото това, което аз правя, не е нещо, което съм крила. Включително част от информацията, до която съм стигала, съм публикувала и в социалните мрежи. Така че не е като от моя страна да не е имало публичност за моите действия. В самата подготовка на материала съм разговаряла и записала доста хора, т.е. моите действия винаги са били публични. Така че причината, поради която всичко това се случва в този момент, не мога да я кажа, мога само да я предполагам... може би моментът е подходящ."

Свое предположение направи водещата Диана Янкулова - че тази активност на държавното обвинение може да се държи предстоящите през октомври местни избори.

На припомнянето на старите грехове на агенцията по храните, която бе критикувана и за начина, по който се справяше с чумата по дребните преживни животни, предшестваща африканската и на въпроса "свещена крава" ли е БАБХ, Шикерова посочи:

"БАБХ е пазена и удобна агенция. За мен това е обяснението. Защото сигурно и тя носи приходи за определени хора. Акумулирането на тези милиони в този конкретен случай, упражняването на правомощията, която тя има, носи приход. И когато проследим парите, може би ще знаем повече." 

Тя подчерта, че ролята на журналистите е да бъдат критични към властта - "нещо, което продължава да не се разбира към този момент от хората, в чиито ръце е властта".