Сърбия не трябва да получава руско оръжие, ако Белград действително иска да влезе в Европейския съюз. Това заяви изпълнителният вицепрезидент на аналитичния център Atlantic Council Деймън Уилсън, цитиран от информационната агенция „Новий День“.

„Страна, която отива към ЕС, не трябва да получава оръжие от Москва: това е несъвместимо“, заяви Уилсън в интервю за „Гласът на Америка“, предава Balkanist.ru, пише "Фокус".

В отговор на въпроса дали Сърбия изпраща сигнали на Запад, като се сдобива с руско оръжие, Уилсън каза, че тези действия са „вредни, безотговорни и могат да навредят на целите на страната“. „Пътят на Сърбия към ЕС минава през нормализирането на отношенията с Косово, а не през оръжия от Москва. Косовският въпрос все още е отворен, но в същото време наблюдаваме руските усилия, сръбските игри и всички тези конфликтни отношения“, каза той.
По отношение на вътрешната политическа ситуация в Сърбия, Уилсън заяви, че „вярва в Конституцията и демократичните институции“, но добави, че „сръбската опозиция действа в трудни условия“.

„Да бъдеш сръбска опозиция е много трудно! Те са в трудна ситуация и аз разбирам това. Не ми харесва как всичко се отразява в сръбските медии, затова говоря с вас. Много съм доволен от работата, извършена от сръбските редактори на „Гласът на Америка“, мисля, че това, което правите, е много важно“, отбеляза Уилсън.