Съюзът на ловците и риболовците в България поиска чрез законодатлени промени земеделският министър да може да удължава срока за групов лов на дива свиня през февруари и март, а при необходимост и през април. Повод за настояването им, което вече е внесено и в деловосдтвото на парламента, е заразата с африканска чума по свинете. В момента груповият лов на дива свиня започва в началото на октомври и приключва в първите дни на януари. 

Ловците излязоха с декларация, в която се настоява и държавата да се погрижи за финансиране на сдруженията, засегнати от заболяването, като Изпълнителната агенция по горите им предостави 30% от вноската за стопанисване на дивеч и разрешителни за лов.

"Причина за разпространение на заболяването могат да бъдат и отглежданите полудиви свине, особено в Източна България. Националното ловно-рибарско сдружение ще предложи на Министерство на земеделието те да бъдат третирани като диви свине и да бъдат отстрелвани в случаите, когато собственикът им е неизвестен или не може да бъде заставен да прибере животните във ферми под ветеринарно-медицински контрол.", пише още в позицията на съюза. 

Оттам искат още държавата да осигури по 1000 лв. за капан, в случай, че има задължения такива да бъдат поставяни за залавяване на диви свине. Също така ловците не са съгласни със забраната да се използват кучета при групов лов на дива свиня в 10-километровата зона покрай река Дунав и предлагат тя да бъде отменена след 1 октомври.

Със заповед на директора на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев на 10 август няма да се открие ловния сезон в някои райони. Ограниченията обхващат територии главно от административните области Русе, Разград, Добрич, Силистра, Плевен, Монтана. Лишени от лов дори на прелетен дивеч в собствените си райони ще бъдат над 100 ловни дружини от големи сдружения като тези в Лом, Плевен, Никопол, Свищов, Бяла, Русе, Силистра, Дулово, Исперих, Тервел, Шабла и др.