Във връзка с публикувана в медиите информация за малтретирани в щата Мисури деца от български произход, осиновени от американски граждани, генералното ни консулство в Чикаго е извършило спешни проверки и информира, че децата са настанени на безопасно място, под закрилата на шерифския офис на окръг Шенън, в щата, съобщиха от пресцентъра на МВнР, цитирани от БНР.

Децата са в добро състояние, направено им е пълно медицинско изследване, което не е установило наранявания и сериозни заболявания. Родителите са арестувани от полицията на град Съмърсвил на 8 юли тази година, след което случаят е бил предаден по компетентност на шерифската служба на Шенън.

Генералното консулство е в постоянен контакт с властите и оказва пълно административно съдействие по случая.

От Министерството на правосъдието съобщиха, че двете близначки са осиновени през 2011-а година. В продължение на две години са постъпвали няколко доклада за състоянието на двете момичета, обяви Милена Първанова, директор на Дирекция "Международна правна закрила на детето и международни осиновявания" в правосъдното министерство: 

"Сигнали и информация за проблеми при отглеждането на тези деца не са постъпвали до публикуваната информация тези дни. Съгласно официалната информация от колегите от Външното министерство днес децата са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифския офис на окръг Шенън, щата Мисури. Те са в добро здравословно състояние. Направено им е пълно медицинско изследване, което не е установило наранявания и сериозни заболявания".

От правосъдното министерство вече са изпратили писмо до генералния консул на САЩ в България за подробна информация за състоянието на децата и мерките, които са предприети за закрилата им. 

56-годишният Марк Макгрегър и 40-годишната Мелиса Макгрегър имат осем биологични деца и две осиновени преди около 7 г. близначки от България. Едната от тях била открита от съсед преди месец навън мръсна, гладна и с кървящи крака, съобщиха местни медии.

Родителите са обвинени в малтретиране на деца. След първоначалния арест са пуснати на свобода под гаранция от 100 000 долара, а делото срещу тях е насрочено за по-късно този месец.

Всичките им десет деца са под закрилата на властите.