В нечетна година сме, Световно или Европейско първенство за съжаление нямаше. За сметка на това през лятото футболните фенове трябваше да храносмелят няколко други континентални турнира, които на вкус бяха като торта с грис халва.

Затова пък в момента, в който четете този текст, сигурно ще остават часове до началото на новия сезон във Висшата лига на Англия. А докато на свой ред аз пиша този текст, се опитвам да не припадна от еуфория по същата причина.

Трансферният прозорец на Острова затвори, така вече може да се направи обобщение на покупките, които топ отборите направиха. Сезон 2019/2020 във Висшата лига обаче ще стартира с няколко промени в правилата на футболната игра, на които си струва да се обърне внимание. За да няма изненадани, когато през уикенда съдията отсъди някоя дузпа.

ВАР

Време беше! В останалите първенства от топ 5 системата за видеоповторения бе налична през миналия сезон и по-рано. А реферите в Англия блестяха с фрапантни отсъждания и признаваха голове от засада, които дори стринка ви, която не знае какво е засада, нямаше да зачете.

Наличието на видеоасистента на рефера (почти сигурно) ще означава и по-голям брой дузпи. На Мондиал 2018 (където също се ползваше VAR) бе счупен рекордът за най-много 11-метрови наказателни удари, така че няма причина да очакваме нещо по-различно и в Премиърлийг от този уикенд.

Предимството в преките двубои

В края на миналия сезон имаше теоретичен шанс „Манчестър Сити“ и „Ливърпул“ да завършват с равни точки, равна голова разлика и еднакъв брой вкарани голове. Това щеше да означава, че двата отбора трябва да играят финален плейоф, за да определят кой от тях ще завърши на по-предно място в класирането.

Такъв сценарий вече става още по-труден, тъй като оттук насетне ще се гледа и предимството в преките двубои (като четвърти показател) преди двата отбора да излязат в допълнителен мач помежду си. Подредбата на останалите критерии остава същата, така че най-важният от тях отново ще бъде головата разлика.

Честно казано съм леко разочарован. Макар и шансът някога да се стигне до значим плейоф да беше около 0.21%, регламентът тук придаваше колорит.

Радостта след гол

Ситуацията е следната - играч вкарва гол и изразява радостта си по достоен за жълт картон начин (съблича се, събува се, нахлува на трибуните, прави крак-брадва на някого и т.н.), но попадението му е отменено след преглед на видеоповторенията. Е, същият този ще си получи жълтия картон.

Така че, ако сте футболист във Висшата лига и вкарате гол, изчакайте да го признаят официално и чак тогава си сложете костюма на Спайдърмен.

Неумишлена игра с ръка

Ако футболист отбележи гол с ръка, било то умишлено или не (дори когато ръката му е в джоба или си бърка в ухото), то голът няма да бъде зачетен. Лоша новина за Серхио Агуеро, който може да се похвали с един такъв шедьовър от миналия сезон. Сега ще му се наложи да вкарва само с крака и глави.

Поведението на вратарите при дузпа

Току преди изпълнението на наказателен удар вратарите във Висшата лига вече няма да имат правото да докосват гредите, да ръкомахат, да танцуват „Макарена“ или да се движат по какъвто и да е начин. За сметка на това само единият им крак ще трябва да е на голлинията (а не и двата, както беше досега) преди изпълнението на дузпата.

Смятам, че е достатъчно трудно да спасиш дузпа дори и да ти е позволено да изпълниш съчетание с лента и бухалки на голлинията в опит да разконцентрираш противниковия футболист. Така че очаквам ситуацията за вратарите да се влоши още повече. Само се сетете за Йежи Дудек от финала на Шампионската лига в Истанбул през 2005 г. и как никога повече няма да видите подобно нещо в английското първенство. Тъжно.

Спорната топка

Мъртва е. Отсега нататък играта ще бъде подновявана с притежание на топката за отбора, който последно я е владеел. Без повече дуели по надритване и блъскане.

Има и лек нюанс на правилото - ако съдията спре играта, докато топката е в едно от двете наказателни полета, то тя ще бъде рестартирана от вратаря, в чието наказателно поле е била преустановена.

Козметична промяна, която едва ли ще усетим.

Построяване на стена

Тук става малко по-интересно. Ако даден отбор реши да защитава вратата си, изграждайки стена от трима или повече футболисти, то играчи на противниковия тим нямат право да пристъпват на по-близо от метър от стената.

Това ще даде предимство на вратаря, на чиято видимост съперника вече няма да пречи, позиционирайки допълнителни тела пред топката. От друга страна е възможен и спад в опитите за пряк обстрел от свободни удари, тъй като ще стане по-трудно стражът да бъде преодолян. Очаквам да видим повече центрирания от статични положения особено от отборите, в които няма изявен реализатор на фалове.

Отбелязване на гол с вратарско хвърляне

В нереалистичната ситуация, в която вратарят успее да хвърли топката и тя попадне директно в противниковата мрежа, голът ще се зачита. Може би през есента в Англия очакват по-силни от обикновеното ветрове, което е наложило въвеждането на тази промяна. По друг начин не мога да си го обясня.

Аутовете

Ако сте фенове на „Бърнли“, можете да пропуснете този фрагмент. Той не е релевантен за вас.

Доскоро ударите от вратата трябваше да напуснат наказателното поле, за да се счита играта за подновена. Но това вече няма да бъде така. Затова очаквайте отборите като „Сити“, които обичат да изнасят топката с 892 къси паса, да бият аутовете директно към защитник, намиращ се в пеналта.

Това правило има потенциала да промени коренно играта. Тактиката с дълбока преса може да стане неизползваема срещу отбори, владеещи до съвършенство подаванията на късо разстояние, които отсега нататък просто ще започват изграждането на своите атаки от наказателното си поле.

Но пък и ще увеличи риска за грешки и следователно ще доведе до повече голове, ако тимовете не решат да започнат играта по новия начин. Трети вариант пък е аутовете да се изпълняват по модела на „Спартак“ (Търнава) от мача с „Локомотив“ (Пловдив) - вратарят да копне топката към бранител в пеналта, който да му я върне в ръцете с глава, гърди или коляно например. Начин на изнасяне, доближаващ се до плажния футбол.

Смените

Безспорно любимата ми промяна. За да се спре бавенето на играта, при извършването на смяна напускащият терена футболист вече няма да е необходимо да пълзи до центъра на игрището. Вместо това ще излиза от очертанията през най-близката тъч- или аутлиния.

Сетиха се да го регламентират чак през 2019-а, но по-добре късно, отколкото да ми се иска да зашия шамар на наглеца, който губи време в края на мача.

Поне към момента смея да твърдя, че (повечето от) направените промени ще са за добро и единствено ще вдигнат качеството на футбола. Така че, ето ви поредната причина да чакате с нетърпение началото на сезона в Англия. Ще бъде хубав уикенд!

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".