"Акция в цялата страна срещу група за разпространение на дрога!"

Така звучи първият анонс на първата новина на най-гледаната - централната емисия новини на Нова тв във вчерашния ден.

Появява се прокурор Иван Гешев:

"Задържаните лица са от най-високите ръководни нива на групата...

Както виждате, довеждаме обвиняеми и подсъдими от цял свят", скромно обявява пред телевизията кандидатът за главен прокурор.

Гешев - първа новина.

Арестувани са 8 дилъри, а престъпната организация, генерирала милиони левове, научаваме още от телевизията, закупена неотдавна от Георги Домусчиев. Снимките са на отглеждана марихуана, а първата новина - за наркодилърите на Радо Ланеца, отнема значителните за емисията над 4 минути.

Иван Гешев - втора новина. Този път за успехите срещу "ТАД груп".

Вторият обект или втора новина в централната емисия е също за успехите на прокуратурата - посветена е на оставянето в ареста на Иван Тодоров - който "имал специфични знания" и така можел да ръководи компютърната си фирма (цитатът е по мотивите на Апелативния спецсъд).

Напомня се, че апелативните магистрати вчера нарекоха работата, която е свършила прокуратурата за две седмици, "колосална" (това е същото досъдебно производство, по което държавното обвинение обяви онова за пръскачките, б.р.).

Появява се - о, чудо - отново прокурор Иван Гешев. Който заявява:

"Прокуратурата не се страхува от истината", гласи новото изказване по новия повод.

Макар да не е нито административен ръководител на Спецпрокуратурата, която по закон разследва организирани банди, нито на сектор "Наркотици" на ГДБОП, Иван Гешев грее в новините и на Канал 3, която аха да е на Пеевски, но не можа да стане негова. Макар че никак не й личи...

Не става ясно по каква линия, но заместник-главният прокурор и там коментира Радо Ланеца. Цитира се новата "посестрима" Нова тв, към която - общоизвестно е - от месеци изтичат (без)ценни кадри от Канал 3.

Същото правят и най-авторитетните вестници - "24 часа"...

... и "Труд":

Казвате си: тези са за широката публика, нормално е да търсят "екшън" и рейтинг, повече зрители... Да отворим някое сериозно, тежко правно издание. И попадаме на "Правен свят".

В рубриката "Най-важното" от 5 новини в 3 фигурира името на Иван Гешев. Включително и онази трогателна и напълно безпрецедентна позиция по негов адрес на Академията на МВР отпреди няколко дни - как давали брилянтно правно образование...  А четвъртата новина само проформа не съдържа Името в заглавие, но е в негова защита - срещу "подсъдимия Иво Прокопиев", който дискредитирал държавното обвинение - ясно в чие лице. Нищо, че това кой да е подсъдим, е монопол именно на същата тази прокуратура.

Извън посочената рубрика "Най-важното" може сами да си изброите дори само на горния скрийншот колко от "новините" на кого са посветени. 

Какво тогава да кажем за най-долните (като подредба в нашия медия мониторинг):

Неща като "Монитор" и "Телеграф", които официално са си на "семейството", дори няма да ги обсъждаме...

Изредените новини са от напълно независими една от друга медии с независими ръководства, редактори и нюзруми, които просто така са си преценили - водени единствено от професионалния си инстинкт и нравствените си качества. Всичко е чисто съвпадение, а приказките, че се ръководят от един "команден център" някъде в тъмното и в момента се прави бяла кампания, са чисти спекулации на подсъдими олигарси.

Бел. ред. - И още една много важна забележка. Изредените факти са от ден, в който дори е нямало брифинг на Гешев и той не се е появявал "на терен" на някое горещо местопрестъпление.