Земеделският министър Десислава Танева заяви пред БНТ, че агенцията по безопасност на храните (БАБХ) ще има кадрови и организационни промени. Тя обаче поясни, че те няма как да бъдат направени сега, в пика на заразата с африканска чума, когато трябват хора на терен.

От думите й не стана ясно дали освободен от поста ще бъде директорът на агенцията Дамян Илиев. БАБХ натрупа немалко черни точки - с начина, по който действа при чумата по дребните приживни животни, с умъртвяването на над 100 редки птици и др. Агенцията стана обект и на прокурорска проверка вчера, след като разследващият журналист Генка Шикерова публикува в YouTube филм, в който се разказва за съмнителни обществени поръчки за обезвреждане на заразени животни.

До момента са установени 30 огнища на африканска чума, тип домашна свиня на територията на страната. Те са предимно в Северна България. Шест от тях са в промишлени свинекомплекси. Повечето нови случаи на вируса от последните дни са при дивата свиня, като те са общо 33.

"12 години африканската чума не е изкоренена от стопанствата в Европа. Всичко, което е оставено да се произвежда, е само и единствено при условията на мерки за биосигурност. Това е целта, която ние имаме и трябва да постигнем, ако искаме да имаме местно производство.

Трябва да бъдат изградени мерки за биосигурност и регистрации на тези стопанства - не е толкова трудно, нито толкова скъпо. Оттам насетне рискът от разпространение, от заразяване, поражения и икономически загуби силно намалява и се дължат компенсации за загубени животни", обясни Танева.