Китайският телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) , който бе заплашен, че няма да има достъп до операционната система Андроид (Android) заради американските санкции, представи днес нова операционна система за мобилните си телефони, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Системата, наречена "Хармони ОС" (Harmony OS) беше представена от изпълнителния директор Ричард Юй на пресконференция в южния китайски град Дунгуан.

"Ние искаме да допринесем за повече хармония в света", заяви той. Хуавей е включен в черен списък от САЩ заради подозрения в шпионаж в полза на Пекин.

Системата е базирана на Linux - както и Android.

Собствената операционна система на Huawei - Harmony OS ще бъде с отворен код.

Ше използва микрокернел (минимален размер на софтуера, нужен за една ОС), което означава, че всички файлове и системи ще бъдат заключени, тъй като няма "главен ключ" за ht цялостната система, каквито имат Android, Linux и Unix, посочва БНР.

Компанията вярва, че нейната ОС може да получи най-високо качествено одобрение от съответните регулаторни органи. Всички приложения за HTML, Linux и Android ще могат да работят в Harmony OS, според Huawei.

"Хуавей" също така заяви, че планира да създаде "споделена екосистема“, така че разработчиците да не трябва да адаптират техните приложения към различни устройства, а това ще става автоматично.

Технологичният гигант представя и "компилатор", който поддържа всички програмни езици и повишава производителността с 60%. Освен това Huawei каза, че миграцията между операционните системи Android и Harmony OS може да стане за около два дена.

Работата по OS Harmony започна преди две години, като "Хуавей" посочи, че първата версия на операционната система ще бъде пусната на 10-и август, а новите версии ще бъдат налични през 2020 и 2021 година.

Операционната система Harmony OS също така позволява съвместимост с изкуствен интелект и може да се използва и на персонални компютри и на други устройства, подчертаха от "Хуавей".