Преди няколко дни ви показахме красивата страна уличните фасади в София. За да е ясно, че освен грозни и цинични графити, по тях може да се види и истинско улично изкуство.

За съжаление случаите, в които красотата преобладава все още са толкова незначителни, че буквално се губят сред мръсотията на обидите и цинизмите по стените. Най-общо казано тези „графити“ се делят на няколко групи:

1. Расистки (и съответния отговор) – у нас най-масовите расистки графити са антисемитски. Следват обидите към ромите и бежанците.

Не липсва обаче и съответният (също толкова зловещ) отговор:

2. Цинични – те са следващите по масовост. Фалически символи и мръсни обиди по стените можете да видите от идеалния център до крайните квартали.

3. Хомофобски

4. Спортни – този вид графити по нищо не се отличават от циничните, освен, че обектът на „любовта“ са различни отбори.

Клуб Z стартира инициативата си „ИZчистване“ именно заради тези графити, които замърсяват с цинизма и простотията си средата около нас. Целта на кампанията ни е да покажем, че фасадите и улиците ни могат да изглеждат и по друг начин.

В следващите дни ще ви разкажем какво означават отделните символи, защо човечеството драска фалически символи по стените от зората на своето съществуване, какво точно отличава вандалщината от уличното изкуство и още много-много интересни неща.