Амрит Дилон, Асошиейтед прес

Визията на премиера Нарендра Моди за хиндуистка Индия отбеляза скок напред с решението на неговото правителство да включи Кашмир, където мнозинство са мюсюлманите, във федералното управление, премахвайки специалния му статут и позволявайки на всеки да купува недвижима собственост и да се заселва в щата. Това поражда страхове сред местните, че ще загубят отличителната си идентичност. 

Той направи това, като прокара своя законопроект през парламента, където липсва обединена опозиция, способна да създава пречки. А това е индикация, че цялата му хиндуистка националистическа програма също ще мине безпроблемно. 

Тази благоприятна за Моди ситуация вероятно ще се подобри още повече догодина, когато подлежат на преразпределение една трета от местата в горната камара на парламента. В нея неговата хиндуистка националистическа партия "Бхаратия Джаната" (БДП) сега не разполага с мнозинство. Очаква се повечето от новите й членове да бъдат от БДП или нейните съюзници. 

"Опозицията е деморализирана и няма воля да тръгне на битка. В парламента няма лидер, който да я обедини. БДП се възползва от това. След като установи пълен контрол над парламента догодина, няма да останат никакви пречки тя да осъществи всичките си хиндуистки националистически цели", каза политическият анализатор Арати Джерат. 

Дори партията Индийски национален конгрес (ИНК), която управляваше Индия близо половин век след независимостта от Великобритания през 1947 г., е в състояние на безпътица и обърканост. Бившият й лидер Рахул Ганди, който подаде оставка след загубата от Моди на изборите през май, разкритикува "злоупотребата с изпълнителна власт" от страна на управляващата партия и каза, че този акт ще има много сериозни последствия за националната сигурност. 

Но състоянието на ИНК е такова, че няколко нейни депутати изразиха в Туитър подкрепата си за маньовъра на БДП за Кашмир, нарушавайки партийната линия. Редови членове както на ИНК, така и на други партии, ги напускат, за да се присъединят към БДП.

Анализатори казват, че опозицията е в страхов стрес от зрелищната победа на Моди на общите избори, на които той спечели внушителен мандат. По-малките партии, според тях, се оглеждат боязливо и не проявяват никаква охота да се противопоставят на БДП. 

Вътрешният министър в кабинета на Моди - Амит Шах, който е смятан за архитект на агресивната програма на правителството за превръщане на Индия от светска, мултикултурна демокрация, в открито хиндуистка, културно и политически хомогенна страна, успя "да продаде" на парламента новата политика към преимуществено мюсюлмански Кашмир, като го приравни с Пакистан - заклетият враг на Индия. 

"Те не желаят да изглежда, че са на различна страна от настроенията на обществото, което в момента е националистически настроено. Там, където живея, хората празнуваха по улиците в понеделник решението за Джаму и Кашмир. Възходът на националистическите настроения през последните пет години достигна връх на парламентарните избори и опозицията не дръзва да им се противопостави", каза Джерат. 

В реч, предавана от националните медии в четвъртък вечерта Моди каза, че специалният статут на Кашмир се е използвал от Пакистан за разпалване на антииндийски настроения в щата Джаму и Кашмир.

"Напълно съм уверен, че при новата система всички ние заедно ще можем да освободим Джаму и Кашмир от тероризма и сепаратизма", посочи премиерът.

Промените в Кашмир, извършени от БДП без никакъв предварителен дебат и консултации, минаха с лекота през парламента, което е индикация, че Моди и Шах ще могат да прокарат и други спорни мерки, обещани в предизборния манифест на тяхната партия, включително създаване на национален регистър на жителите, който според критиците ще улесни правителството да депортира мюсюлмани или хора с (мюсюлмански) произход от Бангладеш, както и да построи хиндуистки храм на мястото, където 500-годишна джамия бе съборена от хиндуистки хардлайнери.

"Хиндустан таймс" - един от най-големите всекидневници в Индия, излезе в сряда с редакционна статия, озаглавена "Абдикацията на опозицията". "Опозиционните партии не успяха да се организират за демократична битка дори и в една камара на парламента, в която те, взети заедно, имат мнозинство над БДП", отбелязва статията.

Дори регионалните партии от Южна Индия, които отдавна се съпротивляват на машинациите на Делхи, подкрепиха намерението на БДП да засили федералния контрол над Кашмир. Щатът Джаму и Кашмир бе преструктуриран на две територии с ограничено самоуправление и лишени от досегашното си право да имат собствена конституция и знаме. 

Причините, поради които отделните партии гласуваха за отнемане на специалния статут на Кашмир, са различни. Виджай Саи Руси - депутат в парламента от местен съюзник на ИНК в щата Андхра Прадеш, обясни подкрепата си за законопроекта (на БДП) с контра въпрос: "Как може в една страна да има две конституции? Ние не можем да подкрепим това.".

Равиндра Кумар, делегат от партията "Телегу Десам" в същия щат, каза, че "специалното право на Кашмир да има собствена конституция и знаме, е дискриминационно". "Нашата партия смята, че всички хора в страната трябва да имат равни права", изтъкна Кумар. 

Освен страха да тръгнеш срещу националистическите настроения, обзели някои части от Индия, друга причина толкова малко опозиционни партии да дават някакъв отпор, е страхът от противопоставяне на силното федерално правителство в Делхи и от загубата на бюджетни пари за техните щати, каза Михир Шарма - старши изследовател в базираната в Делхи фондация "Обзървър рисърч".

"Онова, от което те се интересуват, е правителството да развърже кесията", отбеляза Шарма.

БТА