Гигантът в онлайн търговията Амазон (Amazon) обяви днес, че ще разследва твърденията за нарушения в свой завод в Китай, след като защитници на трудовите права обявиха, че 17-годишни ученици работят нощем и се нарушава ограничението за извънреден труд, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Проучване на нюйоркската организация Чайна лейбър уоч (China Labour Watch) установи, че заводът на подизпълнителя Фокскон (Foxconn) за производството на смартспийкърите Ехо (Echo) и на електронните четци Киндъл (Kindle), разчита на временно наети ученици и на положени наднормени часове труд.

Според китайските закони заводите могат да наемат ученици стажанти на възраст над 16 години, но те не могат да работят нощем или извън нормираното работно време.

Работниците са работили доста над определения от закона минимум от 36 часа на месец, като в най-натоварените периоди някои са работили допълнително 140 часа.

Спешно разследваме тези твърдения и решаваме проблема на най-високо равнище с Фокскон, посочи в имейл до Ройтерс говорител на Амазон.

Той допълни, че компанията е изпратила разследващи на място тази седмица, след като е научила за твърденията.

Около 20 процента от работниците в завода в централния китайски град Хънян са били ученици стажанти, а това е два пъти повече от законово допустимото според Чайна лейбър уоч.

За втори път Амазон и неговият подизпълнител Фокскон привличат вниманието заради отношението към работниците си.

Тайванската компания Фокскон, официално известна като Хун Хай присижън индъстри (Hon Hai Precision Industry), е най-големият подизпълнител, произвеждащ електроника. За нея работят над един милион души.