Прието е да се казва, че някой е оставил "траен отпечатък" с нещо важно казано или направено и така казаха всички, когато през зимата на 2017-а в столицата пристигна световноизвестният графити артист Тристан Итън.

Итън трябваше да остави своя траен отпечатък върху една от сградите в центъра на София и го направи. Както преди това го е направил на почти всички континенти - в САЩ, Мексико, Германия, Франция, Австралия и мн. др.

По-малко от две години по-късно от стенописа на Итън, белязал с нещо красиво пословичната вече с дългия ремонт улица "Граф Игнатиев" (74), няма никаква следа. Дотук с трайността на отпечатъците от казаните или направени важни неща. Споменът за картината, изобразяваща един от символите на столицата - статуята на Света София, днес живее само в интернет. Което все пак ѝ гарантира нещо като вечен живот.

Артистът от Детройт, Ню Йорк и Лос Анжелис, чието изкуство е намерило място с постоянна колекция в МоМА - Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк, пристигна у нас през декември 2017 г. като рекламно лице на световноизвестна марка уиски. В рамките на кампанията Итън трябваше да подари на София стенопис на упоменатата вече сграда в центъра.

"Творбата ми е върху стена на една от централните ви улици. Идеята бе да комбинирам моя стил с нещо, което символизира града и страната ви. Мисля, че Статуята на София е подходяща за целта", разказа тогава пред списание Esquire артистът.

Итън е роден през 1978 г. близо до Лос Анжелис, Калифорния. Когато е на 8 г. семейството му се мести в Лондон. На 16 - отново в САЩ, този път в Детройт. На 20 вече е в Ню Йорк.

"В края на 80-те и началото на 90-те живеех в Лондон. Шляехме се по улиците с по-големия ми брат и тайфата му и тогава за първи път се запознах с хората, рисуващи стените, които всеки ден виждах през прозореца на метрото. После се преместихме в Детройт и започнах сериозно да се занимавам с рисуване. Хубавото е, че можех да си драскам на спокойствие, там полиция няма, ха-ха", разказва за този период от живота си артистът.

Едва на 18 г. Итън създава първата си дизайнерска играчка - за една от водещите и днес компании - Fisher-Price. През 2004-а създава първата си компания -  Creative Agency Thunderdog Studios в Ню Йорк и оттогава е лидер на рекламния пазар. Работил е с Hasbro, Pepsi, Nike, Versace и... Барак Обама.

Обратно в българската столица, на "Графа", изображението на статуята на София вече е факт. В него няма нищо рекламиращо популярното уиски, довело Итън у нас. Рекламата на алкохолната напитка се съдържа в едно пано, поставено под графита. 

Тази пролет обаче договорът за рекламата е изтекъл. Паното, обозначаващо марковия алкохол бе свалено. А с него си отиде и... Света София. Бе заличена.

Сега на мястото има нови рекламни пана. И нови графити. На незнайни автори, на които иначе желаем успеха на Тристън Итън, защото за разлика от обикновените "драскачи" по стените, тези поне са се постарали да оставят художествен отпечатък. И вероятно техният ще е по-траен от този на американския графити артист.

Още от Тристан Итън по света, но не и у нас:

Австралия.
Берлин, Германия.
Ню Йорк
Палм Бийч, Флорида
Париж, Франция
Лос Анжелис
Гуам
Хонолулу

Клуб Z стартира своята кампания "ИZчистване" заради графитите, които замърсяват с цинизма и простотията си средата около нас. Целта на кампанията ни е да покажем, че фасадите и улиците ни могат да изглеждат и по друг начин.

В следващите дни ще ви разкажем какво означават отделните символи, защо човечеството драска фалически символи по стените от зората на своето съществуване, какво точно отличава вандалщината от уличното изкуство и още много-много интересни неща.