Предстои да видим дали проектът на Слави Трифонов ще се окаже "патерица" или ще успее "да обръне палачинката". Това коментира пред БНР пи ар експертът Арман Бабикян. Според него зад политическите намерения на Трифонов стоят дълги заявки, а не просто известност:

"Да, такава е заявката (да обърне палачинката - б.р.) , но не съм склонен да бързам. Слави Трифонов не е бил еднозначен през годините. Затова очаквам делата", заяви Бабикян.

Според социолога Михаил Мирчев кризата с африканската чума, както и закупуването на самолетите F-16, които сме платитли без да са произведени и по-скъпо, отколкото съседни страни, ще се отрази на рейтинга на ГЕРБ.

"Аз се надявам това най-сетне да се отрази на рейтинга на ГЕРБ. Неслучайно се появи и алтернативата Слави Трифонов – да обере луфта, да обере вакуума – поредната политическа хватка, за да бъдат хората отново излъгани. "Няма такава държава" не може да бъде основна политическа сила – може да заеме мястото на патриотите, на "Воля", това е бъдещият партньор на Бойко Борисов", смята проф. Мирчев.

Според него Трифонов ще се опита да предприеме едно мажоратирно начало на местните избори.

Бабикян сподели, че би бил щастлив, ако властта успее да се справи с чумата, но очевидно Агенцията за безопасност на храните и държавата като цяло не са успели.

"Борим се с последствията от чумата. Успяхме да похарчим 10-15 милиона за комични оградки по границата, очевидно е и друго – изправени сме пред много нерегистрирани животни – нещо, което трябваше да стане по закон далеч преди чумата. Държавата със своята заповед, че ще санкционира тези, които не си изтребят животните от типа "заден двор", на практика ефективно съдейства за доразпространение на чумата, тъй като всичко това се случва без държавен санитарен контрол", смята пиар експертът.

Той акцентира върху съвестта на управляващите и феномена "оставка в джоба"

"Премиерът е заместител на всички видове съвест", каза Бабикян.

Проф. Мирчев прогнозира, че битката с африканската чума ще приключи с избиването на огромно количество животни.

"Смазващо за българското земеделие, като част икономиката, като демографски фактор – това означава допълнително обезлюдяване на българските села", изтъкна той.

Социологът е на мнение, че главният виновник е Румен Порожанов заради невзетите мерки.

"За всичко е виновен Порожанов. Чумата пълзи от север от 3-4 години. Няма ограда, няма профилактика, няма екарисажи, няма избиване от ловците на всички диви прасета в 20-километровите зони... Поредица от неадекватности и зловредности. Лицето се нарича Порожанов. Той е човек за затвора. БАБХ е другата институция за затвора – няма екарисажи – заравянето на животните води до отравяне на водите... Най-безумният от екологична и медицинска гледна точка начин. И всичко това го прави държавата", каза Мирчев.

Споре двамата при всяка криза Бойко Борисов се скрива.

"Целта е да бъдат разделени хората, да бъде насадена злоба между едри и дребни собственици. Но никъде не чуваме решение на проблема и това е твърде жалко за една страна", каза Бабикян.