Уважаван заради смелостта и решимостта си, португалският мореплаватал Фернандо Магелан продължава да вдъхновява изследователи на космоса и световния океан, които 500 години след първото околосветско пътешествие виждат в него символ на търсене на знания, предаде Франс прес.

"Магелан вдъхновява 500 години по-късно, защото е пионер през епоха, когато мореплаватели в редица случаи изобщо не се завръщаха, след като са тръгнали, без да знаят къде точно отиват", заяви френският изследовател и режисьор Фабиен Кусто, внукът на Жак-Ив Кусто.

Магелан всъщност не успява да направи околосветска обиколка, след като на 10 август 1519 г. тръгва с флотилия от 5 кораба и 237 души екипаж от пристанището на Севиля в Южна Испания. Той умира в битка с жителите на остров, който днес е част от територията на Филипините, а испанецът Хуан Себастиан де Елкано довършва 3-годишното пътешествие заедно с двайсетина оцелели на борда на "Виктория" - единствения кораб, завърнал се в Испания.

"Магелан плати най-високата цена, но екипът му все пак успя да осъществи обиколката. Става въпрос за събитие, което промени света", каза наскоро Фабиен Кусто на научна конференция в Лисабон, организирана от американската организация с идеална цел "Експлорърс клъб".

"И днес това остава един от най-големите успехи в историята на мореплаването", увери американският историк Лорънс Бъргрийн, който е написал биографична книга за Магелан - първия мореплаватал, прекосил Тихия океан.

"Това пътешествие беляза момент в историята, който промени човечеството - то вече можеше да обхване с поглед цялата планета - отбеляза инженерът от НАСА Алън Стърн, който е научен ръководител на мисията "Нови хоризонти", достигнала наскоро най-отдалеченото от Земята небесно тяло. - Бих казал, че пътешествието на Магелан е първото планетарно събитие, както полетът на Юрий Гагарин е първото извънпланетарно събитие." 

Магелан направи впечатляващо географско откритие, като установи, че през проток може да се мине от Атлантическия в Тихия океан. Протокът носи неговото име. Магелан откри също две видими с невъоръжено око галактики - Магелановите облаци. Гигантски телескоп, който скоро ще бъде инсталиран в Чили, ще носи неговото име.