Матео Салвини става министър-председател, избира се пропутински президент, управлява с партия дори по-дясна от неговата собствена и се противопоставя на Брюксел до степен да извади Италия от еврото.

Това е кошмарният сценарий за политическия истаблишмънт на Европа след решението на Салвини да предизвика падането на сегашното италианско правителство. И това със сигурност не може да бъде изключено, пише "Политико" в свой коментар.

Партията „Лига“ на Салвини се намира високо в проучванията на общественото мнение, а противниците му са в безпорядък. След нови избори той може да успее да състави правителство с крайно десните Братя на Италия, партия, която не крие възхищението си от фашисткото минало на страната.Но понякога нещата не се оказват така, както са предвидени. Не толкова отдавна Стив Банън, бившият главен стратег на Доналд Тръмп, заяви, че настоящото правителство на популистите отдясно („Лига“) и отляво (Движението „Пет Звезди“) представлява бъдещето на европейската политика. Сега изглежда, че то скоро ще бъде нещо от миналото, отбелязва изданието.



И така, кой може да спре Салвини?. От "Политико" предлагат 5 възможни имена на политици (всички са мъже - добре дошли в италианската политика).

1. Серджо Матарела. Президентът на републиката държи ключа към събитията през следващите дни. Той е този, който трябва да реши дали да свика парламентарни избори или да заключи, че има друго жизнеспособно мнозинство в парламента. Длъжностните лица казват, че той е е наясно, че всеки опит за отлагане на избори и инсталиране на технократско правителство може да предизвика обществена реакция, правейки Салвини още по-силен. Някои анализатори казват, че стратегията на мълчаливия сицилиански юрист е да премине бързо към избори, както иска Салвини - но да намери начин да се увери, че лидерът на „Лига“ не може да избегне отговорността за следващия бюджет, който трябва да бъде одобрен в началото на октомври. Със забавянето на икономиката и нарастването на публичния дълг настъпват болезнени решения. Независимо дали Салвини дойде на власт преди или след този срок, противниците му имат желание да гарантират, че той не може да отхвърли тези решения.

2. Джузепе Конте. Професорът по право, който стана министър-председател без предишен политически опит, сега се радва на втората най-висока оценка за одобрение в страната, оставайки само зад Матарела. Проучване, публикувано в петък, показва че президента получава 60 процента, следван от Конте с 50 процента. Рейтингът на Салвини е 44 процента. Конте формира силен съюз с Матарела и през последните месеци изостря профила си като умерен политик и противник на Салвини. Официално Конте е политически независим. Сега той вероятно ще трябва да реши дали да води пария на следващите избори – партия, която може да навреди на изборната победа на Салвини. Вероятно неслучайно в Рим се носят слухове, че Конте иска да бъде назначен за европейски комисар. Един италиански чиновник предположи, че Салвини може да стои зад подобни разговори в опит да се отърве от опасния си съперник.

3. Никола Цингарети. Предвид нещата човекът, избран за лидер на лявоцентристката Демократическа партия (ДП) по-рано тази година, не е в силна позиция. Бившият лидер Матео Ренци все още има силно влияние върху членовете на парламента на партията и той има своя собствена програма. Ренци, например, не иска никакъв съюз с „Пет звезди“, докато Цингарети и други видни партийни дейци са по-склонни да разглеждат подобна опция. ДП се възстанови само малко от катастрофалните общи избори миналата година, които я извадиха от властта. Но Цингарети, президент на региона Лацио, има причини да подкрепи предсрочните избори. Това би му позволило да прочисти парламентарните групи на лоялните на Ренци и да създаде съюзи с други партии - вероятно „Пет звезди“ или други групи, които могат да се появят през следващите месеци.

4. Карло Календа. Бившият министър на икономическото развитие беше избран през май в Европейския парламент с листата на лявата центристка партия. Той обаче каза на POLITICO в петък, че се надява да сформира съюз, който да включва също прогресивни, либерални и други проевропейски сили. Той каза, че вярва, че дори партията на Силвио Берлускони Форца Италия "може да бъде част от този проект", който той определи като "широкообхватен". Евродепутатът ще се отправи към Рим следващата седмица, за да се срещне с ръководството на ДП и да представи предложението си. "Единната листа на проевропейските либералните политически сили е пътят напред ... приоритетът е да се борим със Салвини, който представлява сериозен риск за нашата демокрация и вероятно ще ни изведе от ЕС", заяви Календа, за да постигне целта си , Календа дори е готов да работи заедно с бившия премиер и бивш лидер на ДП Ренци, въпреки че в момента двамата не "разговарят". Проектът на Календа е много амбициозен, тъй като избирателната система на Италия има тенденция да подкрепя установените партии.

5. Алесандро ди Батиста. 41-годишният римлянин е единственият човек в италианската политика, който носи якета, както Салвини и използва близък до хората език. Според съобщения на италианските медии, Ди Батиста вероятно е един от основните съперници на Салвини в предизборната кампания, като водещ политик на „Пет Звезди“. Изданието припомня контактите му с лидерите на протеста на „жълтите жилетки“ във Франция.

Материалът е публикуван в "Политико". Преводът е на "Фокус"