Руската полиция задържа днес най-малко четирима души при обиск в студиото на опозиционния лидер Алексей Навални, предаде ТАСС, съобщава БТА

Новината бе съобщена за агенцията от адвокат Владимир Воронин, който представлява интересите на Фонда за борба с корупцията (ФБК), основан от известния блогър и опозиционер.

"Стоя пред студио "Навални Лайф" (Навални Life), не ни пускат вътре с моя колега. Сега задържаха четирима души, вътре има още шестима. Обискът се провежда в рамките на наказателно дело за масови безредици", каза адвокат Воронин.

Според Павел Чиков, ръководител на правозащитната организация "Агора", чиито адвокати също оказват правна помощ на сътрудниците на ФБК, вече са задържани девет души. След края на следствените действия задържаните ще бъдат отведени за разпит в Следствения комитет на Руската федерация, отбеляза Чиков.

Сега Навални е в ареста за нарушаване на законодателството за провеждане на демонстрации, след като призоваваше хората да протестират в Москва заради изключването на опозиционни кандидати от участие в местните избори следващия месец.

В разрешена демонстрация в руската столица в събота се включиха близо 50 000 души, съобщи по-рано Франс прес.

Руската полиция е задържала при опозиционните протести 245 човека, 146 от които в Москва, предаде Ройтерс, като се позова на независим монитор.

Министерството на вътрешните работи съобщи за 136 арестувани за участие в неразрешени акции, които опозиционери провели в центъра на столицата след съгласувания митинг-концерт в подкрепа на нерегистрирани кандидати за участие в изборите за местен парламент. Те са били задържани за различни правонарушения, каза пресслужбата на руското МВР, цитирана от ТАСС.