Премиерът Бойко Борисов днес обяви, че около сделката за изграждането на завод на "Фолксваген" България си е направила огромна реклама по света.

"Това, което положихме като усилия за "Фолксваген", виждал съм статии на икономисти, с добрата работа на правителството, на отделните министри си направихме, без да го искаме, огромна реклама в света", обяви Борисов от Туркменистан.

До дни германският автомобилен концерн трябва да обяви официално дали избира Турция или България за новия си завод, като още преди около месец в редица немски издания се появиха ивформации, че решението всъщност силно клони към съседната ни държава.

Борисов реши да превърнем предполагаемото поражение в актив като се аргументира за своето твърдение така:

"Защото когато най-големият концерн в Европа се колебае месеци наред при условията, дадени в Турция, които ние като държава членка на ЕС, не можем да дадем, защото имаме правила, и сме останали и продължава спорът в Германия коя е по-добрата дестинация, това ни направи огромна реклама".

Той продължи със саморекламата:

"250 завода за авточасти имаме в България, интересът е голям, дори и да не стане с "Фолкваген", макар че продължавам да съм оптимист, интересът продължава да е голям, ние ще имаме завод за автомобили, това мога да ви го гарантирам", каза той пред журналисти.

По-рано той обяви, че през септември се чакала инвестиция от Южна Корея за 1,5 млрд. долара. Не ставало дума за "Хюндай", а за най-големия завод за акумулаторни батерии в азиатската държава, уточни след това българският премиер. "За септември се готвим, в момента те са в София", каза той без повече подробности.

Вмъкна и забележка за автомобилния парк в Туркменистан:

"Ладите тук са подменени само с мерцедеси и съм си уговорил един ключ да ми оставят, ще се разхода малко да поразгледам".

Борисов коментира и отношенията с Турция в конкуренция за завода на германския автомобилен гигант.

"Турция е наш стратегически партньор и съсед, с огромна икономика, със скъсано споразумение с ЕС за бежанците, за наше най-голямо съжаление. Много големи герои политици има в България, които подскачат и говорят смело. България е поставена под огромен риск, така че ние предлагаме просто по-добри бизнес условия и конкурентно като между партьнори се борим за нашия интерес, като спазваме правилата на играта, без задкулисни действия, от които да се възползваме. Трябва да сме истински конкуренти, но и приятели. Докато съм аз ще имаме приятелски отношения с всички съседи", каза той и изтъкна, че турската страна спазвала коректно споразумението с България за бежанците.