Волейболните национали изтърваха златен шанс за класиране на олимпийските игри в Токио след загуба от Бразилия с 2:3 пред близо 6000 зрители в залата на ДКС във Варна.

В отделните геймове - 25:23, 25:19, 30:32, 16:25, 11:15. Нашите поведоха с 2:0 след много силна игра в първите две части, а в третия имаха и мачбол, но отстъпиха драматично.

Нататък олимпийските шампиони стигнаха до пълен обрат.

Преди своеобразния финал срещу Бразилия националите ни биха Египет с 3:1 и Пуерто Рико с 3:0.

Двубоят бе белязан от контузия на Тодор Скримов, видеоповторение, показало топка на косъм в полето за гостите в ключов момент и много обрати.

Силвано Пранди започна с посрещачите Тодор Скримов и Мартин Атанасов, центровете Светослав Гоцев и Виктор Йосифов, диагоналът Цветан Соколов, разпределителят Георги Сеганов и либерото Теодор Салпаров.

След равностойно начало на срещата първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за България. Нататък нашите взеха превес и до края на гейма не изпуснаха лидерството в резултата.

Във втория гейм преимуществото на "лъвовете" продължи и частта бе спечелена още по-лесно.

Превъзходството ни продължи и в третия и преднината достигна до 8:4. За жалост тук "трикольорите" не се възползваха, а "селесао" започна да топи преднината. Първото равенство дойде при 10:10 и до края геймът вървеше точка за точка. В края завършекът бе маратонски и драматичен.

България изпусна златна възможност при 29:29, когато не успя да вкара в полето топката при контра, организирана след добра ни защита, а геймът завърши 32:30 за Бразилия от атака в аут.

В четвъртия гейм за първи път от началото на мача латиноамериканците доминираха от началото до края.

Петият също започна с лек аванс за гостите, които използваха психологическото предимство. Волейболистите ни намалиха за 9:10, но не успяха да стигнат до нищо повече и отстъпиха горчиво. Олимпийската квота отиде за Бразилия.

Най-резултатен за България беше Цветан Соколов с 19 точки (1 ас, 1 блокада). Мартин Атанасов добави 18 (1 блокада, 2 аса), а Розалин Пенчев 15 (2 блокади). За Бразилия Леал записа 22 точки (1 блокада), а Уолъс реализира 20 (1 блокада, 4 аса).

Така Бразилия продължава да бъде единственият отбор в света, който е участвал на всички игри от приемането на волейбола в олимпийското семейство през 1964 г. България пък ще се бори за виза за Токио през европейската квалификация през януари 2020 г.