Показания на свидетели разклатиха обвиненията на прокуратурата по процеса за т. нар. афера "Костинброд". Днес Софийският градски съд заседава по делото срещу бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Обвиненията срещу него са за липса на контрол върху излишните бюлетини за миналите избори.

На днешното заседание бяха разпитани служители на печатницата "Мултипринт" в Костинброд, които са участвали в отпечатването, контрола и натоварването на бюлетините за страната. Най-интересни бяха показанията на Донка Борисова, която е спедитор в печатницата, предаде Нова тв. Борисова разказа, че в деня преди вота от всички избирателни райони са поискали по 10 бюлетини, които е трябвало да бъдат мостри. Тя е трябвало да отиде в складовете, където се съхранява бракът и да избере по десет от всеки вид, които да изпрати до МИР-овете. Жената обаче заварила в складовете разпилени и смачкани бюлетини, негодни за употреба.

Тези показания поставят под съмнение твърденията на прокуратурата, според която бюлетините са били годни и е било възможно с тях да се гласува.

Показания даде и Валентин Рангелов, който е началник смяна в печатницата "Мултипринт". Рангелов е отговарял за рязането, сгъването и лепенето на бюлетините. Те са били подредени по 50 броя в кочан, а в един кашон е имало общо 500 бюлетини.

Рангелов разказа, че на втория етаж на печатницата е имало склад, в който са се съхранявали бракуваните бюлетини. Складът се е заключвал, а отделно е имало и камери. Той обаче не се занимавал с качването на бракуваните бюлетини в склада. Пренасянето им се извършвало от общия работник, който е на смяна.

Междувременно Рангелов посочи, че от машината за рязане и сгъване заложеният брак е 1%. Такъв показател е заложен и на другата машина за лепене. Същата печатница е отговаряла за печатането на бюлетините и на президентските избори. Тогава обаче технологията на рязане е била по-различна. Бракувани бюлетини са съхранявани само за известно време.

Един от общите работници  Бойко Павлов описа по-различно мястото, където са се съхранявали бракуваните бюлетини. Според него те били в две стаички по 30 кв. м всяка, които са се намирали в голямо хале. Павлов каза, че помещението не се е охранявало под ключ.

Бракуваните бюлетини се изсипвали на пале, след което се опаковали с фолио, за да не се разпиляват. После се качвали в помещенията, където се съхранява брак. За всеки град имало по 2 палета бракувани бюлетини. Павлов посочи, че по време на печатането на бюлетините за парламентарните избори, са присъствали полицаи.

Делото се гледа по съкратената процедура, което означава, че няма да бъдат разпитани част от свидетелите, сред които и Мая Манолова, която внесе сигнала в прокуратурата. На следващите заседания се очаква да бъде призован бившият служебен премиер и настоящ посланик в Рим Марин Райков.

Скандалът гръмна в деня за размисъл преди парламентарните избори през 2013 г., когато в печатницата "Мултипринт" в Костинброд бяха засечени стотици хиляди валидни изборни бюлетини. Според Манолова тези бюлетини са били подготвени за фалшификация на вота.

Очаквайте подробности!