"СГС прекрати гражданското дело за клевета, заведено от Иван Саздов срещу Елена Йончева поради неизпълнени от ищеца указания на съда да заплати в срок държавната такса от 40 000 лв., явяваща са 4 процента от стойността на иска."

Това гласи кратко съобщение на Градския съд. 

"След изтичане на законовия срок за обжалване, определението за прекратяване на делото е влязло в сила", допълват оттам.

С думи прости - ищецът не е атакувал акта на прекратяване пред втората инстанция.

Саздов  е бизнесмен, който се очертаваше като "един от облаците", които се струпаха на главата на евродепутатката. На 23 май т.г. - последния работен ден преди евроизборите, той внесе в СГС иск срещу Йончева на стойност 1 млн. лв. (направо в градския заради размера на иска).

В жалбата си собственикът на тенис-клуб "Банкя" твърдеше, че е пострадал имиджът му на дългогодишен бизнесмен. 

Саздов припознава клевета и набеждаване, изречени на предизборен митинг в Хасково, а после - и от ефира на бТВ, където Йончева обяви, че Саздов е купил къща в Барселона за Бойко Борисов и че има офшорка - „Палмс Ентерпрайсиз“, в която е превел 1,7 милиона евро.

"Това е лъжа. Ще искам максималното обезщетение - търпя не само морални и здравословни щети, но и се петни доброто ми име", каза тогава Иван Саздов.

Междувременно срещу Елена Йончева остава да "виси" наказателното дело за пране на пари от КТБ, което прокуратурата води срещу нея. По него тя вероятно ще остане без имунитет от европарламента.