Да се претендира на нещо, което принадлежи другиму, не е добре за нито една нация – нито за хърватската, нито за сръбската, заяви министърът на културата и информацията на Сърбия Владан Вукосавлевич в отговор на изявление на хърватския си колега относно националната идентичност на изобретателя Никола Тесла, съобщава сайтът N1info.com.

Хърватският министър на културата Нина Облуйен Коржинек коментира в събота твърдението на Вукосавлевич, че Хърватия предявява претенции към Никола Тесла, като заяви, че „Хърватия помни Тесла с уважение, без да се опитва да отрича етническия му произход”.

„В своя донякъде прибързан отговор на изявлението на Министерството на културата и информацията на Република Сърбия, министър Облуйен Коржинек реагира с повишен тон на прости исторически факти и предложи на обществото своето, а предполагам и официално хърватско мнение по тази тема. Тя го допълни с предложението, че трябвало да се „обърна към факти, а не към митове“, каза Вукосавлевич.

Министърът изложи някои факти от биографията на Тесла и попита какво точно има предвид хърватският министър, когато казва, че „Хърватия помни един от най-големите си изобретатели с уважение“.

Прилагателното „хърватски“, признавам, няма да отнеме на сърбина Никола Тесла никаква част от вечната му слава, но считам подобно тълкуване за нелогично, исторически неоснователно и най-малкото детинско и произволно“, каза Вукосавлевич.

„Хърватия показа най-малко два пъти много ясно какво мисли за Никола Тесла и неговите сънародници. Ако Тесла беше посетил родината си през 1941 г. и беше заловен в началото на Втората световна война, вероятно щеше да бъде заклан и хвърлен в яма, както се случи с многобройните членове на семейство Тесла и повече от 500 жители на Смилян“, каза той.

„Ако беше оцелял, то тогава може да се очаква, че вероятно щеше да бъде убит в Ясеновац, Глина, Ядовно или в някое друга от безбройните места за екзекуции или може би щеше да умре в битката с хърватските усташи”, добави той.

***

Никола Тесла (1856 – 1943) изобретател, физик и електромашинен инженер със стотици патенти, е имал австрийско и американско гражданство. Роден е в семейство на етнически сърби в Смилян, Австрийската империя, днес в Хърватия. Учил е в Техническия университет в Грац (Австрия), но така и не завършва висшето си образование. Работил е в Марибор (Словения), Будапеща, Париж и Страсбург, преди на 28 години да емигрира в САЩ, където прави повечето от най-големите си изобретения. Умира на 86-годишна възраст на 7 януари, 1943 г. Тялото му е кремирано, пепелта – погребана в Ню Йорк, а през 50-те години е преместена в музея „Тесла“ в Белград, Югославия. От 1956 г. в Смилян, родното село на Тесла в Хърватия, също има мемориален комплекс – открит повторно след реконструкция през 2006 г., в присъствието на тогавашните президенти на Хърватия и Сърбия Стипе Месич и Борис Тадич.

Самият Тесла, в благодарствена телеграма от 1936 г. по повод награждаването му с югославски орден, пише:

„Аз съм еднакво горд както със сръбския си произход, така и с хърватската си родина. Да живеят всички югославяни!”

"Площад Славейков"