Голяма част от историите на Дж. Р. Р. Толкин няма да бъдат използвани от „Амазон“ в сериала „Властелинът на пръстените“ – попечителският тръст не разрешава, твърди изследователят и експерт по Толкин Том Шипи, цитиран от „Гардиън“.

През ноември 2017 г. стана ясно, че „Амазон“ е надделяла над „Нетфликс“ в битката за правата и предложила на семейството на Професора 250 млн. долара за творчеството му. Сериалът ще струва около 1 млрд., но въпреки огромните инвестиции, детайлите са оскъдни. При обявяването на новината, от компанията на Джеф Безос обявиха, че ще предложат на феновете „ново епично пътешествие в Средната земя“.

Том Шипи е нает да съблюдава развитието на сериала и да дава консултации по използвания материал. Пред немския фен сайт „Deutsche Tolkien“ той разказва, че попечителският тръст на Толкин не позволил на „Амазон“ да развият сюжета на сериала си в друга епоха на Средната земя, освен Втората. Това означава, че въпреки заглавието, новата адаптация няма да засегне събитията от Третата епоха, познати ни от трилогията на Питър Джаксън, няма да видим Фродо или унищожаването на пръстена.

Простираща се в период от 3441 години, Втората епоха започва след прогонването на тъмния владетел Моргот и свършва с първата победа на елфи и хора над Саурон, слуга на Моргот и основния злодей във „Властелинът на пръстените“.

Но все пак „Амазон“ ще имат свобода да добавят подробности, тъй като Толкин не описва детайлно всяко събитие от Втората епоха, добавя Шипи.

Тази ера е описана най-подробно в „Недовършени предания“ – сборник с различни разкази, публикуван посмъртно през 1980 г. Това може да се превърне в „минно поле“, по думите на изследователя, тъй като „тръстът на Толкин ще настоява да не се променя основната форма на Втората епоха“, което означава, че създателите на сериала ще трябва да се придържат към събитията от книгите. В тези години се описва как Саурон (по онова време съветник в Нуменор) напада царството Ериадор, но е победен от нуменорци. Връща се в съседния Нуменор, едно от най-великите владения на хората, където започва да плете интриги. Всичко това трябва да се запази, казва Шипи.

Но може да добавиш нови персонажи и да поставиш много въпроси, например: какво е правил Саурон междувременно? – дава надежда експертът. –  Къде отива, след като Моргот е победен? Теоретично, „Амазон“ може да отговори на тези въпроси, като измисли отговорите, тъй като Толкин не ги е дал. Но не бива да се противоречи на това, което Толкин е написал. Ето затова „Амазон“ трябва да внимават. Сериалът трябва да е каноничен, невъзможно е да се променят границите, които Толкин е поставил. Трябва да си остане „толкински“.

Семейството на Толкин е отказало да даде коментар по изказванията на Шипи, пише „Гардиън“, откъдето са им пратили запитване.

Сериалът „Властелинът на пръстените“ трябва да влезе в продукция през 2020 г. Точната премиерна дата предстои да бъде съобщена. Според Шипи засега са планирани 22 епизода.

"Площад Славейков"