Българската национална телевизия спира "Стани богат" и "Спортисимо", но кулинарното предаване "Бързо, лесно, вкусно" ще продължи излъчванията си.

Това се казва в лаконично съобщение от БНТ по повод промените в програмната схема в предстоящия тв сезон.

От обществената телевизия уточняват, че 

:-Предаването „Спортисимо“ е прекратено и няма да има повече излъчвания.
-„Стани богат“ също е прекратено, но ще бъдат излъчени оставащи по договор и вече заснети броеве на предаването.
-„Бързо, лесно, вкусно“ ще продължи излъчванията си при намалена наполовина цена за реализация на 1 брой от предаването.

Както и че "повече информация за предстоящите предавания, както и пълната програмна схема за новия телевизионен сезон ще бъде оповестена скоро".

Още при изслушването му пред СЕМ като кандитстваше за поста генерален директор Емил Кошлуков обяви, че ако бъде избран, то култовото тв състезание „Стани богат“ слиза от ефирКакто Клуб Z писа, то излиза по 22 000 лева на предаване на телевизията, като в същото време вместо търговска реклама в паузите се излъчва автореклама. 

На сайта на БНТ "Спортисимо" е представено така: "Развлекателно предаване за любителите на спорта. Всеки ден в „Спортисимо“ два отбора от по трима играчи ще мерят сили в бързина, наблюдателност и познания за различни спортни дисциплини". Водеща е бивша Мис България - Славена Вътова. По източници на в. "Капитал" спортната игра "Спортисимо" е била с дневен бюджет около 5 хил. лв.

В изслушването си пред СЕМ Емил Кошлуков беше поставен въпросът и за съществуването на спортния канал БНТ3 и закупените от телевизията спортни права за 4 години за около 30 милиона лева

Кошлуков тогава отговори, че трябва да се прецени може ли БНТ3 да продължи да съществува в този си вид. Но май по-скоро не.

„Спортните права са най-бързо растящите на този пазар и са лукс, който БНТ не може да си позволи. Франция е шампион, винаги се класира за Световното, но френското БНТ не купува права. Българската БНТ няма кьорав футболист там, но купува. 3,9 милиарда евро е бюджетът на френската телевизия за 2017 г., 100 пъти по-голям от нашия, но не купуват Световното. А ние нямаме вътре и жаба. 

Защо бТВ и Нова не го купуват, след като е толкова интересно. Ние имаме разходи и да произведем това първенство – екипи, хотели, командировки, трасета... Как ни излиза сметката, като накупихме всичкия футбол на света, като нямаме реклама“, посочи той.

И каза в заключение:

„Това е вратата, през която излизат десетки милиони. Ако не мога да я опазя, предпочитам да я затворя.“

Според информация във в. "Сега" един епизод от "Бързо, лесно, вкусно"  досега е струвал 11 400 лв., като ефективно платимите от БНТ пари са били 8256 лв.  През февруари тази година бившият генерален директор на БНТ Константин Каменаров е сключил от името на телевизията допълнително споразумение с фирма "Еф Хикс Камера", която е продуцент на предаването, с което е задължил БНТ да закупи още 180 броя от него. Проверка в търговския регистър показва, че съдружници в "Еф Хикс Камера" са дружество "Инвест пуул", което е собственост на продуцента Нико Тупарев, Радослав Тушев и Мая Тодорова, пише "Сега".