Как се отразява "фалшива" новина?

В неделя сайтът "Пик" публикува статия, обвиняваща медии, сред които и Клуб Z, че са съобщили "фалшива новина" за посещението на премиера Бойко Борисов в Туркменистан, където се очакваше среща с руския му колега Дмитрий Медведев. 

"Фалшива новина беляза пристигането на премиера Бойко Борисов в Туркменистан, където той е на двудневна официална визита по повод Първия каспийски икономически форум.

Медии, които нямат представители на място в курорта „Аваза“ край Туркменбаши, където се провежда събитието, пуснаха новината, че министър-председателят ще обсъжда утре с руския си колега Дмитрий Медведев „изграждането на АЕЦ „Белене“, цитирайки пресслужбата на Министерски съвет. Новината обаче е фалшива това бе опровергано и от пресцентъра на Министерски съвет, предаде пратеникът на ПИК на място", се твърди в статията от събота, препечатана и на други места - почти без редакторска намеса. И още: Става дума за грантаджийските медии от кръга на подсъдимия Иво Прокопиев – „Дневник“, присъдружния им Медиапул, „Клуб Зет“ на Огнян Донев и „Сега“ на Сашо Дончев. Въпросните издания без да имат на място репортери по незнайни пътища са съчинили менте дописките и си позволяват да тиражират фалшивата информация, което меко казано е скандално, защото забърква Борисов и Медведев в напълно неверен контекст.

Денят вече е понеделник, а малко след края на срещата на двамата премиери Борисов и Медведев в "Аваза", отново "Пик" съобщи - с обявление за екслузивност, че... Борисов и Медведев са обсъдили и възможността за реализация на АЕЦ "Белене". Това беше "фалшивата" новина от предния ден.

Та, за сведение на жълто-кафявите, наричащи себе си "медии", не е необходимо да пътуваш до Аваза, за да си информиран.   Затова по-добре да се съсредоточат в присъщото си амплоа: "Ето откъде са милионите на любовника на Глория", "Мая Илиева си взе апартамент...", "Теодора Духовникова със снимка по монокини"... и прочие подходящи за  собственика им теми.