През уикенда премиерът Бойко Борисов се оказа в Туркменистан, където се срещна с президента Гурбангули Бердимухамедов и обяви, че търси начин да се внася газ от Туркменистан през руски тръби за хъба "Балкан". После беше гост и на Първия каспийски икономически форум, в който участваха премиерът на Азербайджан Новруз Мамадов, вицепрезидентът на Иран Ешхак Джахангири, руският президент Дмитрий Медведев и премиерът на Казахстан Ашкар Мамин, и домакинът Бердимухамедов, разбира се.

Видя се и с руския премиер Дмитрий Медведев, имаше и българо-туркменистанска икономическа кръгла маса, а Борисов сподели намеренията си за развитие на българо-туркменските икономически отношения.

Премиерът Борисов изтъкна желанието на нашата страна да развива всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области като търговия, строителство, енергетика и туризъм.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че за страната ни Туркменистан е важен партньор в Централна Азия и в района на Каспийско море. По думите му икономическите отношения с Туркменистан са много перспективни, но са необходими повече стъпки за реализирането на потенциала на двустранната търговия и стокообмена. Като перспективни направления за взаимодействие Борисов открои насърчаването на сътрудничеството и подпомагането участието на представители на строителния сектор от двете страни в инфраструктурни проекти в България и Туркменистан.И отправи покана към президента на Туркменистан да посети България, гласят официалните информации оттам.

Постигната е също така договореност двете страни взаимно да си предоставят по един офис в София и в Ашхабад за улесняване на връзките между България и Туркменистан. С този офис ще бъдем и гарант за бизнеса, да бъде по-окуражен, че ще има подкрепа, добави още Борисов.

"Българската страна е готова да окаже подкрепа на туркменистански фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката". 

Това са думи на министъра на икономиката Емил Караниколов на откриването на Българо-туркменистанския бизнес форум. Той беше част от официалната делегация, начело на която е премиерът Бойко Борисов. 

На този изпълнен с оптимизъм за разцвета на българо-туркменските отношения фон ето и малко данни за Туркменистан от материал на Си Ен Ен и припомняне кой е и с какво е известен презцидентът на централноазиатската държава:

Мъже с красиви бели кожени калпаци яздят през степта, машини, строени в редици блестят, фламинго в барби розово се стрелкат в кристално синьото небе, а бяла яхта пори вълните на Каспийско море. Това са идилични кадри от едноминутното рекламно видео, което представя Туркменистан, изготвено за Първия каспийски икономически форум, чийто домакин беше централноазиатската държава. Това е форумът, на който се оказа и българският премиер Бойко Борисов, наред с висши държавни ръководители от Русия, Иран, Азербайджан, Казахстан в Аваза, нов курорт, който въшният министър на страната нарече Лас Вегас на Туркменистан. (Вероятно някои са се попитали какво прави лидер на държава членка на ЕС в тази компания на представители на да ги наречем недотам демократични режими.)

Клипът рисува картината на щастлива, успяла нация. Реалността в 5,85-милионния Туркменистан обаче е доста по-различна, отбелязва Си Ен Ен в специален материал за слабо познатата затворена държава, с един от най-изявените авторитарни режими в света.

Стриктен медиен контрол, чести нарушения на човешките права, граждански активисти, които изчезват, принудителен труд - с това се свързва образът на Туркменистан пред света, посочва международната правозащитна организация Human Rights Watch.

Туркменистан е затворена за света държава, в това отношение прилича много на Северна Корея. Едва 6000 туристи са я посетили през 2016 г., според данни на местните медии. Много е трудно да получиш входна виза. А курортът "Аваза" е празен през по-голямата част от годината.

Години наред Туркменистан успява да оцелее благодарение на сериозните си газови находища. Но с колапса на цените на газа през последните години, примката се затяга - това сочи скорошен анализ на британския тинк-танк The Foreign Policy Centre. Централноазиатската държава е на ръба на срива - е изводът от доклада на организацията.

"В държавните магазини няма достатъчно храна, така че всяка сутрин хората се нареждат на дълги опашки часове наред, за да си купят стоки от първа необходимост като брашно, хляб или захар", казва Русиян Миятев, който има независим новинарски сайт Turkmen.news, ситуиран в Холандия. Той събира информацията си от неформални източници в страната.

    В средата на юли от публичния живот подозрително изчезна авторитарният лидер на страната Гурбангули Бердимухамедов, като се появи само три пъти по държавната телевизия, която иначе почти по цял ден предава за дейностите на президента. Пуснаха се дори слухове, че той е мъртъв, но по отработен обичай в тези държави смъртта му се пази в тайна, вероятно докато се реши въпросът кой ще го наследи на трона на властта. 

    Преди началото на Каспийския икономически форум даже някои наблюдатели сериозни се чудеха дали лидерът на страната ще се появи. Той беше там, много активен, като първо се появи на среща с Борисов, усмихнат и готов да развива българо-туркменските отношения.

    Една херметизирана държава

    Когато през 1991 г. става независима от СССР (дотогава е една от съветските републики), Туркменистан е земя, в която има основно племена с различен етнически произход.

    Първият постсъветски президент и бивш съветски апаратчик Сапармурат Ниязов, известен още и като Туркменбаши, започва да създава изкуствено нация и да гради идентичност на Туркменистан, фокусирани около неговата личност, като представя себе си като въплъщение на националните идеали, се обяснява в анализа на The Foreign Policy Centre.

    През 2001 г. Ниязов "пише" ревизионистка история на страната - "Рухнама" или в превод "Книга за душата", която децата в училище и държавните чиновници трябва да знаят наизуст. В столицата Ашхабад е издигнат гигантски монумент, който е осветяван всяка нощ в 8 часа, в същия час започва да звучи аудио запис на някакъв откъс от "свещената" книга.

    Ниязов се отдава на мегаломанско строителство, прави и увеселителен парк за 50 млн. долара - той е нещо като "исторически" парк, всичко е базирано на местния фолклор. Също така преименува месеците в календара по имената на исторически или легендарни фигури като поета Магтумгули, полумитологичният основател на туркменската държава Огуз, на негово име и на името на майка му също има по един месец.

    Особено известна по света става гигантската му статуя - златна, която той си поръчва приживе, в Ашхабад. Тя винаги се обръща към слънцето. Освен това забранява като несъвместими с местните обичаи балета, операта и ... златните зъби.

    Ниязов "царува" в златните години на Туркменистан, когато цените на газа са високи, а Русия плаща в кеш. Но икономиката е изцяло зависима от природните запаси на страната. Когато първият вожд в независимата модерна история на Туркменистан умира през 2006 г., той е наследен от сегашния президент, зъболекар по образование и бивш министър на здравеопазването, както и всестранно надарен талант.

    "Един култ към личността е заменен от друг", обяснява пред Си Ен Ен Руслан Тухбатулин, който издава от Виена медията "Хроники на Туркменистан" (Chronicles of Turkmenistan).

    Президентът на Туркменистан и руският премиер пробват руската лимузина "Аурус Сенат".

    През 2012 г. той насрочва многопартийни избори - чисто фасадно упражнение по демокрация. На последните избори през 2017 г. Бердимухамедов е преизбран с 98 на сто. Туркменистан си има и избран парламент, но вътре са партии, лоялни на държавния глава.

    Официозните медии обичат да градят образа на 52-годишния президент като на свръхчовек, който освен това има безкраен набор от таланти. Той често язди, а как обича да пее и да свири на китара - музикалните шедьоври изпълнява заедно с внука си, вдига огромни тежести... Освен това е и писател, доста плодовит - има над 40 книги на разнообразни теми, защото е и ерудит - за чай, билки, коне...

    В Ашхабад по негово време се разгръща бурно строителство с мегаломански размери, като под лъскавината на новите сгради се прави опит да се скрие западащата икономика. Французин, живял над година в Ашхабад през 2013 г., докато работи за строителна компания, си спомня:

    "Градът е покрит с бял мрамор, няма чужди брандове, огромни празни театри и портрети на президента на всеки ъгъл".

    Наскоро беше построено и летище във формата на птица за 2,3 млрд. долара, както и "олимпийско градче" за 5 млрд. долара за Азиатските игри на закрито през 2017 г.

    "Ниязов беше продукт на съветската система и управляваше сам, като разчиташе на органите на реда", казва пред Си Ен Ен Байрям Шикмурадов, който издава новинарската платформа "Гундогар"  (Gundogar), която действа от Дубай.

    След като взема властта, Бердимухамедов се е оградил с членове на семейството си и могъщи бизнесмени.

    "Корупцията е като епидемия за икономическия живот в Туркменистан. Фамилните връзки и политическата лоялност са основният фактор, който определя получаването на договори", пише в анализа на британския изследователски център.

    През 2018 г. "Транперънси интърнешънъл" отреди на страната 161-ва позиция от общо 179 в традиционния си индекс за възприемане на корупцията.

    Запушване на устата на критиците

    "По време на Рамадана има полицейски час и други ограничения, за да се избягват събиранията на големи групи от хора на едно място", казва Адам Хъг, който е сред авторите на доклада на британския изследователски център.

    Няма независими медии, повечето чуждестранни сайтове са блокирани, според данните на "Фрийдъм хаус".

    "Хората си слагат сателитни чинии, за да гледат руските и турските тв канали или използват VPN, за да преодолеят цензурата онлайн, но наскоро правителството взе мерки и за това", казва Тухбатулин.

    Тези, които посмеят да говорят, често са арестувани. Журналистът Сапармамед Непескюлиев беше осъден на три години затвор през 2015 г. за трафик на дрога след негови репортажи за недостига на вода. Той твърди, че наркотиците са му били подхвърлени. А в деня на процеса никой не е допуснат до съдебната зала, дори и адвокатът му.

    Туркменистан заема почетното второ място след Северна Корея по липса на свобода на медиите, сочи класацията на "Репортери без граница".

    В затвора критиците на режима са подложени на мъчения. Според данни на напрвителствената организация  Prove They Are Alive поне 121 души са безследно изчезнали след попадането им в затвора.

    Непескюлев казва, че са го били всеки ден месеци наред.

    "Шест или седем души стъпваха на ръцете ми и удряха краката ми, биеха ме през лицето. Скоро не бях в състояние да се изправя. Трябваше да пълзя". Започва гладна стачка, но надзирателите в отговор спират да му дават и вода. "Бях на ръба на смъртта", казва журналистът, който веднага след като е освободен от затвора, бяга от страната.

    Министерството на външните работи на Туркменистан не е отговорило на запитване от Си Ен Ен относно нарушенията на човешки права в държавата.

    Има и множество сведения за принудителен труд в Туркменистан. Ученици, служители от държавни предприятия, работещите в болниците - всички по график събират памук. Имат и дневни квоти, около 50 кг на човек.Работата е изтощителна и трудна, изложени са и на химикалите, които се използват, за да расте памукът.

    През 2018 г. американското правителство забрани вноса на стоки, изработени от памук от Туркменистан след оплаквания за принудителен труд, а от юли 2019 г. 70 компании в това число Gap, H&M and Levi's обещаха, че спират да го използват.

    Къде е газът

    Към края на 2018 г. страната притежава около 10 на сто от всички известни газови запаси в света, което се равнява на 19,5 трилиано куб. м, според  BP. През първите 25 години след разпадането на СССР Русия е най-големият клиент на Туркменистан, наред с няколко малки суапови сделки с Иран. Но през 2016 г. "Газпром" спира да купува газ от Туркменистан след спор за цените, а Туркменистан се преориентира към продаване на газ на Китай.

    Между 2010 и 2018 г. търговията на този природен продукт между двете държави нараства 10 пъти, според данни на Лука Анцечи, експерт по Централна Азия в Университета на Глазгоу. Пекин купува близо 95 на сто от газа от Туркменистан, според статистиките на BP.

    Но Китай не плаща с кеш. Националната петролна компания развива газовото поле в Галкиниш и строи тръбите за преноса на газ в Китай. Туркменистан получава 10 млрд. заем от Китай, според доклад на Центъра за стратегически и международни науки, американски изследователски център.

    "Основна част от доходите, които идват от продажбата на газ сега, се използват, за да обслужват този дълг", обяснява Анцечи пред Си Ен Ен.

    Сривът на цените на газа - от 350 до 185 долара на 1000 куб. м между 2014 г. и 2017 г. не помага положението да се оправи. 

    "Туркменистан няма кеш, за да плати за стоките, които внася", казва Адам Хъг. Доскоро страната внасяше големи количества зърно от Казахстан. Освен това в Туркменистан имаше слаба реколта и на памук, и на пшеница.

    Причините са големите засушавания в някои райони на страната и силните дъждове в други, според данните на Организацията за прехрана и земеделие на ООН.

    Това е причината за недостиг на храни и огромни опашки пред държавните магазини - от края на 2017 г. 

    В началото на 2019 г. заради липсата на кеш държавата отряза щедрите си субсидии за водата, електричеството и газта за домакинствата- начин за потискане на недоволството дълго време.

    Туркменатор и тоалетната хартия

    Каспийският форум потвърди - президентът на Туркменистан е жив. Бердимухамедов е известен и с прозвището Аркадаг или Покровителя. Но през последните седмици имаше много спекулации около неговото здраве и дали въобще е жив.

    Последното видео, което се появи беше от 4 август, което го показваше как се наслаждава на лятната си почивка. Той играе боулитг, язди кон, записва нова песен и кара офроуд, но скептиците тогава отбелязаха, че няма дати на нито една от тези снимки. Имаше и други странни факти - освен силно намаленото присъствие на туркменския вожд по държавната телевизия, медиите съобщиха, че правителството излиза във ваканция от 15 юли до 15 август, а форумът беше насрочен за 11 и 12 август.

    Но всичко е наред. Президентът ще продължава "да радва" с многостранните си умения и култа към личността. Доказано е, че не човек, а комбинация от Супермен, Батман и Терминатор в едно, управлява Туркменистан. публичният му имидж е на голям спортист, артист, поет, въобще - свръхнадарена личност.

    Той е и изпечен акробат - кара колело и в същото време дриблира с баскетболна топка. Така се прави, нали?

    Преди време той се появи по държавната телевизия в камуфлажно облекло, за да демонстрира уменията си да борави с оръжия. Опозицията леко трасформира и пародира видеото като в началото сложи кадри от филма на Арнолд Шварценегер "Командо".

    Понякога стават и грешки, обаче. Президентът Бердимухамедов падна от коня си, след като вече беше спечилил състезанието през 2013 г. Много неприятно. Бодигардовете му щателно претърсиха публиката, за да видят дали няма запис на позорната случка, и не откриха. Но все пак клипче от падането се появи съвсем скоро след това в YouTube.

    Въобще пазителите на изрядния имидж на Покровителя имат много работа.

    Миналата година имаше милиционерска хайка за това кой смее да бърше задните си части с вестници с портрета на Гурбангули Бердимухамедов. Милиционери обикаляха обществени и частни тоалетни по дворовете на къщите в търсене на нарушители.

    Проблемът е, че Туркменистан е налегнат от тежка икономическа криза. Хората нямат пари и по тази причина не си купуват тоалетна хартия. А почти всяко семейство в бившата съветска република е принудено да се абонира за един или няколко вестника.

    Освен по тоалетните на милиционерите беше наредено да търсят изцапани снимки на президента и по бунищата с боклук из жилищните райони. Определен е персонален надзирател за всяко бунище. Тези хора бяха задължени да инспектират боклука, да търсят повредени снимки във вестниците и да установяват по написаните върху тях адреси в кой дом хората са си позволили да се бършат с портретите на Аркадаг, както наричат държавния глава на страната.