Взрив при изпитание на ракета е убил няколко руски учени, съобщава бТВ. Инцидентът е станал миналия четвъртък на специална платформа във водите на Бяло море край Архангелск.

Руските власти съобщиха официално новината за трагедията едва два дни по-късно. Първоначално беше обявено, че са се провеждали изпитания на ракетен двигател с течно гориво. Впоследствие стана ясно, че специалистите са тествали двигател с ядрено гориво.

Подготовката за изпитанието е продължила цяла година. Все още не е ясно от какво е бил предизвикан пожарът на платформата, вследствие на който се е възпламенило горивото на двигателя.

След експлозията радиацията в близките селища се е повишила два пъти за около час. Опасност за населението няма, но след първоначалните съобщения хората масово са започнали да купуват йод от аптеките.

Петимата учени са работели във Федералния център за ядрени изследвания в закрития град Саров. Там се проведе траурна церемония, на която беше почетена паметта на загиналите, допълве медията.

Според ръководството на „Росатом”, те са били елитът на корпорацията в ядрените разработки. Загиналите ще бъдат предложени за национални награди. На семействата им ще бъдат изплатени по 120 заплати.

Американското разузнаване смята, че инцидентът е станал при изпитания на двигател за нова свръхзвукова крилата ракета. Още миналата година президентът Владимир Путин се похвали, че руската армия ще разполага с ново оръжие, което ще бъде невидимо за радарите и няма да може да бъде прехващано от противовъздушните системи.

Най-вероятно става дума за ракетите „Кинжал” , които преминаха успешно тестове за изстрелване от самолет. Изпитанията в Бяло море са били за ракета от същия клас за морско базиране.