Собственикът на атакуваното и потрошено заведение в София не е искал полицията да се намесва. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов на извънреден брифинг в Министерския съвет 

Полицията вече е задържала четирима души във връзка с атаката, а се смята, че извършителите са общо шестима. Акцията е в ход и в момента, така че е възможно в съвсем кратък срок всички участници във вандалската проява да са в ареста, допълни Иванов.

Трима от задържаните са преките извършители на нападението, а четвъртият е партньорът на собственика на обекта. Само един имал криминалистична регистрация. Основната версия, по която работи полицията, са финансови неуредици – по първоначална информация, свързани със законова дейност, осъществявана от двамата.

Собственикът на заведението така и не е подал сигнал на телефон 112, уточни Ивайло Иванов – полицията се самосезирала, след като в мрежата се появил записа от разправата.

"Факт е, че те не са подали сигнал - това значи, че не е искал да се намеси МВР и държавата, но така или иначе ние се намесихме и те вече го разбират много добре това нещо (…) Недопустимо е през 2019 г. да се случват такива неща в заведения. Ако имат някакви неуредени бизнес отношения, има законов ред и съд, с които да си разрешат проблемите. Но по този начин няма да стане”, каза Иванов.

 

 

По-рано днес директорът на СДВР комисар Георги Хаджиев съобщи пред Нова тв, че има задържани.

Той също се надява, че случаят ще бъде разплетен още в днешния ден и увери, че целият криминален контингент ще бъде привикан в полицията.

Според бТВ двамата партньори имали съвместен строителен бизнес. Двамата обаче изпаднали в разногласия. 

Шефът на столичната полиция също подчерта, че на телефон 112 няма получен сигнал за вандалския акт.

„Категорично го заявявам, тъй като съм го проверил лично. След като постъпиха първите данни за този инцидент и те бяха публикувани в медийното пространство, изпратих патрул да провери на място ситуацията”, обясни комисар Хаджиев.

По думите му работата по случая не е спирала. Проведени са разпити на собственика на заведението, неговия управител и почти целия персонал.

„Основната ни версия за случилото се е, че става въпрос за неуредени бизнес отношения. Двамата са били съдружници в две фирми с интереси в строителството”, коментира директорът на СДВР.

В момента собственикът на заведението е в полицията и дава обяснения.

Вчера Нова тв съобщи за случая на бул. "Тодор Александров", където 7-8 бабаити по къси гащи влизат и започват да унищожават интериора. Неизвестните потрошили масите и разпорили с ножове меката мебел, след като преди това са седяли на една от масите в заведението. 

Мъжете предупредили персонала, собственикът да се обади "на когото трябва", за да не му се случва това всеки ден, допълва медията.