„България не само продължава да се бори за това „Фолксваген” да построи следващия си завод у нас, но ние имаме и своите шансове това да се случи", заяви Росен Плевнелиев по Нова телевизия за конкуренцията между България и Турция за новия завод на "Фолксваген".

Президентът оглавява т. нар. "Автомобилен клъстър" - организация, нагърбила с нещо като посредническа роля в убеждаването на концерна да стъпи в страната ни. През миналия месец реномирани медии като "Ройтерс" и "Аутомотив нюз" обявиха, че VW е избрал Турция. 

Плевнелиев е сред хората, които продължават да твърдят, че това не е така. Надеждите им може би се подхранват от факта, че до момента няма официално изявление по въпроса от Волфсбург.

"Намерихме начини да оптимизираме офертата си. Срещите между представители на автомобилния клъстър и Министрество на икономиката продължават. В много скоро време България ще покаже още по-добра оферта", добави лобистът.

"Ние ще продължим да се борим с всички законови методи, казвайки на „Фолксваген”, че ние се гордеем, че сме членове на ЕС и НАТО и ние сме тази държава от ЕС и НАТО, която им предоставя най-добрите условия", заяви още Плевнелиев в типичния си стил.

По думите му всички на Балканите наблюдават много внимателно какво ще се случи:

"Ако „Фолксваген” избере Турция, това ще изпрати един изключително лош сигнал към всички демократично мислещи хора на Балканите. Категорично не съм съгласен с тезата на министър-председателя на Долна Саксония, че именно защото и в Турция има много демократично мислещи хора, една инвестиция на „Фолксваген” там би подкрепила тях.”

„Истината е, че сме на финала. Истината е, че решение още няма. Докато една от двете държави не подпише договор с „Фолксваген”, всяка една от двете страни продължава да участва в състезанието. Един такъв концерн като „Фолксваген”, няма да допусне на финалната права да остане само един участник, който в един момент да не си спази обещанията и да му извива ръцете”, рече Плевнелиев.

„Изборът между двете държави изглежда така - от една страна имаме държава-членка на ЕС и на НАТО, която има по-изгодни разходи за производство и която е много по-прогнозируема. От друга страна имаме Турция с всичките й проблеми. Изборът на „Фолксваген” изпраща много силен сигнал към демократичните общности в региона”, допълни Росен Плевнелиев.

Според него ако бъде избрана България, това засилва изключително много позицията както на ЕС, така и на Германия по отношение на Балканите:

"Ако бъде избрана Турция, с това губим илюзии, че всичко е въпрос на човешки права и свободи, а всъщност става въпрос за едни пари и там диктаторът е обещал повече пари.”