Нова точкова система да е методът, по който ще се изчисляват обезщетенията за пострадали при инциденти на пътя. Предложението бе представено преди ден от Гаранционния фонд и Асоциацията на българските застрахователи, а самият документ е подготвен от консултантската компания "HLB България", която спечели конкурс.

Новата методика би влязла в сила след обществено обсъждане. 

Тя предлага формули за изчисляване на щетите за компенсиране както на имуществени, така и на неимуществени вреди за потърпевшите лица и техните близки. Към момента размерът на обезщетенията се решава от съд по негово усмотрение. 

Според Асоциацията на пострадалите при катастрофи предложеният метод за изчисление по точки, от които 1 единица ще е на стойността на минималната работна заплата (560 лв. в момента), на практика ще намали размера на обезщетенията, присъждани досега. От асоциацията на застрахователите обаче дават примери и в двете посоки - за намаляване и за увеличаване - според щетите и конкретния случай.

До изготвянето на методиката се стигна след тълкувателно решение на Върховния касационен съд, обявено през миналата година. С него се разширява кръга на лицата с право на обезщетение при смърт на близък. В резултат застрахователите заплашиха с шоково поскъпване на полиците "Гражданска отговорност", защото в противен случай биха фалирали.
 
Властта в лицето на депутати от ГЕРБ се опита да предложи въвеждането на таван на обезщетенията, които съдът може да одобри, както и законово ограничение на кръга от засегнати до най-близки роднини.
 
Заради предизвиканото обществено недоволство премиерът Бойко Борисов поиска въпросната идея на депутатите от партията му да не се приема. Така и стана. 
 


Какво предвижда новия проект за изчисление на обезщетенията?

Новата методика предлага да се направи разграничение между имуществени и неимуществени щети при катастрофа, като в първия случай са включени директни загуби от претърпяното произшествие, в това число разходи за лечение, за помощни средства (например в случай на инвалидност) и т.н. Включват се обаче и други потенциални щети като загуба на доход в резултат от инцидента заради намалена работоспособност. При смърт на близък в пътен инцидент този тип пропуснати ползи също ще се имат предвид при изчисляване на обезщетенията. 

Неимуществените вреди са например преживени болки и страдания на пострадалия от катастрофа или неговите близки в случай на смърт. Най-много точки за обезщтение ще се получават в случаи на смърт на единствен родител на дете, смърт на бременна жена, при което детето му остава пълен сирак, или смърт на бременна жена. Сметката ще се извършва по точкова система, като 1 точка ще се равнява на 560 лв., колкото е минималната работна заплата в момента. С индексирането й ще се получава автоматично актуализиране на размера на обезщетенията.

Реакциите

В резултат на предложенията от Асоциацията на пострадалите при катастрофи се притесняват, че това ще доведе до спад в размера на присъжданите обезщетения според съдебната практика. При това двойно - например ако сега при смърт на дете съдът според практиката си присъжда около 150 000 лв. обезщетение, то сега с точковата система сумата, която застрахователят изплаща, би била наполовина. 

Според Асоциацията на застрахователите обаче примери могат да се дадат и за случаи, в които би имало намаление на парите, дължими на пострадалия и роднините му, и до увеличение - според случая. Това стана ясно от дискусия в студиото на бТВ тази сутрин.

"Това, което се предлага, е много по-ниско от сега действащата съдебна практика и обезщетения”, заяви Владимир Тодоров от организацията на пострадалите.

Според застрахователите обаче ако досега при инцидент с лека травма на възрастен мъж са се изплащали 2000 лева, то с новите правила сумата ще достигне почти 5000. При смърт например на мъж на 49 г. с трима наследници - съпруга и две деца и годишен доход от 24 000 лева - обезщетението при новата методика ще намалее - с около 20 000 лв. при настоящ размер от около 340 000 лв. Примерите даде Константин Велев от асоциацията на застрахователите, но подчерта, че предложената методика е отворена за промени след обществено обсъждане.

„Проектът е база за разговори оттук нататък, очевидно там, където има такива дисбаланси, тези дисбаланси ще бъдат обрани в дискусията, в която тепърва предстои”, каза Константин Велев.

Той допълни, че ако досега при смърт на родител например няма разграничение между имуществени и неимуществени вреди и крайната сума, която се присъжда от съда, е обща, то новата методика ги разделя - като всеки вид вреда ще се изчислява поотделно. От Асоциацията на пострадалите пък контрираха, че в резултат обезщетенията за имушествена вреда като загуба на доход например ще са различни и ще зависят от дохода на пострадалия.

Според застрахователите промените няма да доведат до увеличение на застрахователните полици. Тепърва предстои становището на държавата по предложението.