Иран обяви, че Великобритания може да освободи иранския танкер "Грейс 1", съобщи Ройтерс, позовавайки се на местната агенция ИРНА.

"Великобритания обмисля да освободи иранския петролен танкер "Грейс 1"...след обмяната на някои документи, ние се надяваме, че освобождаването ще се случи скоро", заяви Джалил Еслами - заместник шефът на Иранската организация за пристанища и мореплаване пред ИРНА.

Британският кралски флот задържа иранския танкер на 4 юли край брега на Гибралтар, след като го заподозря, че е пренасял петрол за Сирия, срещу която има наложени санкции на ЕС.

Две седмици по-късно Иранската революционна гвардия задържа британския петролен кораб "Стена Имперо" край Ормузкия проток.

По-рано Клуб Z се позова на информация от източник, който е присъствал на преговори между Лондон и Техеран за взаимно освобождаване на танкерите. Според него те са пропаднали заради нежеланието на ислямската република да признае, че "Грейс 1" е пренасял петрол за Сирия и че е част от търговския флот на Ислямската революционна гвардия (вместо на правителството).