Трети пореден ремонт на Закона за туризма само от началото на годината подготвя правителството. Днес Министерският съвет одобри пореден проект за промени в закона, за които само казва, че са "от съществено значение за по-добрата регулация на туристическия сектор и за повишаване качеството на туристическите услуги"

Самите текстове все още не са публикувани, но се очаква до дни да бъдат внесени в Народното събрание. Според мотивите на кабинета поредните поправки са в няколко посоки. Първата е във връзка с "необходимостта от регламентиране на статута на националните курорти".

Разширява се правната уредба по отношение на "критериите и изискванията към дейността на територията на националните курорти", като се предвижда се възможност за обособяване на функционални зони в тях. Това е наречено "продуктово зониране", а какво точно значи това ще се решава от общинските съвети на територията на които е курортът. 

Второ - според правителството ще се "оптимизират процедурите по регистриране на туроператори и туристически агенти, както и по категоризиране и сертифициране на туристически обекти, като се облекчава редът за издаването на временни удостоверения, намаляват се сроковете за разглеждане на документи и др."

Ще има и нови правила за регистрация на ски училищата в Националния туристически регистър. Те ще трябва да упражняват дейността си чрез лица, притежаващи професионална правоспособност и квалификация (спортно-педагогическа кадри) за обучение по снежни спортове. Отпада обаче досегашното изискване ски учителите да придобиват правоспособност след изпит в Министерството на туризма, става ясно още от съобщението на Министерския съвет. 

Ако промените бъдат приети, ще има и нов реграмент за вписванията в специален регистър на туристическите забележителности, туристическите фестивали и събития, "които имат висока степен на привлекателност за туристите". Как ще се води въпросният регистър на забележителностите ще бъде записано в наредба. От съобщението не става ясно как обектите и събитията ще бъдат оценявани като привлекателност за туристите и от кого. Ще има и записани задължения за тези, които ги стопанисват.