Кристалина Георгиева се обявява за по-ефективно използване на европейския бюджет и за увеличаване на разходите на ЕС за растеж и заетост както в отговор на външни кризи като украинската. Европейският парламент публикува отговорите на кандидатите за комисари от екипа на Жан-Клод Юнкер на въпроси на евродепутати. Днес след обяд започват изслушванията на номинираните в комисиите на Европарламента. Георгиева, която е предложена за заместник-председател по бюджета и човешките ресурси, ще застане пред комисиите по бюджети, бюджетен контрол и правни въпроси в четвъртък.

"Длъжни сме да се съсредоточим върху добавената стойност на бюджета на ЕС," казва тя в писмените си отговори. "Бюджетът е числа, но, което е по-важно, той е за хората. "Дали е за земеделие, фондове за сближаване, изследвания, образование или външно действие, той трябва да промени живота на хората".

"Комисията трябва да е по-гъвкава, насочвайки пари и хора към приоритетите, които ще постигнат растеж, заетост и справедливост и по-добро качество на животза всички европейци," казва още Георгиева. "В същото време, трябва да осигурим ефикасно изпълнение на бюджета, показвайки не европейските данъкоплатци, че парите, предоставени на Съюза в тези трудни времена са добре защитени, използват се отговорно и произвеждат осезаеми резултати".

Георгиева изразява тревога от нарасналата през последните няколко години разлика между плащанията (разходите) от в годишните бюджети на ЕС и натрупващите се фактури за осребряване от проекти в държавите членки. От 2007 година досега тя е стигнала до 222 милиарда евро, защото ЕС неколкократно съкращаваше  годишните си разходи под натиска на държавите нетни-донорки в бюджета му. Това означава, че дължимите плащания се отлагат за следващи години, като във всяка от тях съюзният бюджет бива актуализиран след преговори между държавите-членки и Европейския парламент. Според Георгиева ЕС сега има шанс за стопи разликата между поетите бюджетни ангажименти и плащанията за 2014 и 2015 година, като използва високите си собствени приходи от глоби. 

Говорейки за предвидения за 2016 година средносрочен преглед на новия седемгодишен бюджен на ЕС (2014-2020 година) Георгиева посочва, че съюзът трябва да намали разликата между плащанията и ангажиментите (тавани на приходите), за да финансира обещан от Юнкер план от 300 милиарда евро в инвестиции и създаване на работни места.

"Но средносрочният преглед ще е също възможност да погледнем външните инструменти на ЕС," добавя Георгиева. "Вземете за пример Украйна: сегашната криза има не само важни хуманитарни измерения и измерения от гледна точка на сигурността, но и значително въздействие върху сигурнотта на бизнеса и растежа в ЕС."
 

Изслушванията на комисарите ще продължат да 7 октомври. Първа ще застане пред депутатите днес шведката Сесилия Малмстрьом, досегашна комисарка по вътрешните работи, която е номинирана за портфейла на търговията, включващ трънливото досие на споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ. 

Като проблематични кандидатури партиите в парламента сочат британеца Джонатан Хил, номиниран за комисар по финансовите услуги и капиталовите пазари, когото левицата приема като твърде евроскептичен; испанеца Мигел Ариас Канете, номиниран за комисар по енергетиката и климата, чието семейство има връзки в петролните среди; словенката Аленка Братушек, номинирана за заместник-председател по енергийния съюз, заради непопулярността в собствената й страна и унгареца Тибор Наврачич, номиниранза комисар по културата, образованието, младежта и гражданството, заради политическата му близост с често критикуания в ЕС унгарски министър-председател Виктор Орбан.