Американският президент Доналд Тръмп заплаши страната му да напусне Световната търговска организация (СТО), която остро критикува, тъй като според него облагодетелства Китай в ущърб на САЩ, предаде Франс прес.

"Ще напуснем, ако трябва", заяви днес президентът пред служителите в химически завод на компания "Шел" в щата Пенсилвания.

Знаем, че ни мамят от години и това повече няма да продължава, каза той.
Тръмп не за първи път заплашва да напусне международната организация, която в предизборната си кампания определяше като отживяла времето си. През лятото на миналата година той каза, че СТО се отнася със САЩ "много зле" от години и увери, че ако организацията не се реформира, Вашингтон може да излезе от нея. В края на юли отново настоя организацията да се реформира, така че повече да не фаворизира развиващите се страни.
Правителството на Тръмп отдавна упреква СТО и някои нейни членове като Китай, че злоупотребяват със статута си на развиващи се страни, който позволява да се отлага прилагането на някои споразумения или да бъдат защитени дадени отрасли, без това да разгневи останалите членове на организацията, пише БТА.