Два пожара край Дупница продължавата да одимяват магистрала "Струма", съобщи бТВ. Едното платно към София бе отворено за кратко, и пак затворено днес.

В общината е обявено частично бедствено положение. Стълбове дим затрудняват видимостта на пътя. Пожарът вече е потушен.

Първият пожар е в сметището на предприятие за преработка на пластмаса. Пожарът е пламнал вчера пред очите на собственика на предприятието Илиев. Според него, той най-вероятно е умишлен. Запалването е станало около 4,30 ч следобяд.

"От магистралата хвърлиха нещо запалително и така огънят пламна", обясни Илиев "Какво е веществото било, аз не мога да кажа, не съм специалист. Не можахме веднага да локализираме пожара, защото в района имаше още два пожара." 

Сметището е под магистралата още от 1997 г. - защото "теренът вътре е много малък", и били не само на фирмата "Феникс Ресурс", но и на "недобросъвестни граждани", които изхвърляли често автомобилни гуми там.

Днес експерти от Областното пътно управление и МРРБ ще направят втори оглед, за да установят дали ще са нужни ремонтни дейности по магистралата. Ако такива се наложат, това означава, че тя ще остане затворена по-дълго. 

Целият трафик бе пренасочен по главен път Е-79, където стана и катастрофа, което допълнително затрудни движението.

Друг пожар гори над тунелите на града - около 20 декара смесени гори. И в двата случая пламъците вече са овладени, от пожарната и множество доброволци.